Partije razmatraju sudsku odluku

Lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je da će zatražiti mišljenje partnera u Vladi o odluci suda u Nišu o rehabilitaciji Dragiše Cvetkovića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2009.

01:24

Default images

“Ne sećam se da je Dačić reagovao pre dve godine kada je Skupština grada Niša preimenovala Ulicu Božidara Adžije u Dragiše Cvetkovića”, rekla je Suzana Grubješić, iz G17 povodom najave lidera SPS-a da će razgovarati s koalicionim partnerima povodom rehabilitacije nekadašnjeg predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije Dragiše Cvetkovića.

Grubješićeva je za list "Danas" kazala da koalicioni partneri „mogu da razgovaraju o liku i delu Dragiše Cvetkovića, ali je odluku o njegovoj rehabilitaciji doneo sud, koji je, nadam se, nezavisan“.

Lider SPS-a i ministar policije Ivica Dačić osudio je odluku Okružnog suda u Nišu da rehabilituje nekadašnjeg predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije Dragišu Cvetkovića. On je rekao da je „apsolutno pogrešna odluka da se rehabilituje neko ko je potpisao Trojni pakt sa Hitlerom“.

Predsednik SPS-a je naveo da „takve odluke postavljaju pred sve nas pitanje kako će onda policija na ulici da reaguje kad najviši državni organi i političari zamenjuju teze i revidiraju istoriju“.

“Postaviću to pitanje svojim koalicionim partnerima sa kojima imamo sporazum da negujemo antifašizam”, najavio je Dačić.

On je dodao da „Srbija i Srbi polako postaju narod koji se stidi svoje borbe protiv fašista“. Dačić smatra da je ta odluka „izuzetno loša poruka za mlade generacije“ u Srbiji.

“Ovo je odluka koju, siguran sam, pozdravljaju sve desničarske organizacije koje tužilac traži da se zabrane, a javnost da ih policija pohapsi”, rekao je Dačić.

Jelena Trivan, portparolka Demokratske stranke, za "Danas" kaže da razgovori koalicionih partnera na ovu temu neće ugroziti stabilnost koalicije na vlasti.

"DS je privržena antifašističkoj borbi i od nje neće odustati. To dokazujemo suprotstavljajući se fašističkim organizacijama. Kada je reč o ovom slučaju, teško ga je komentarisati, a da se time ne zadire u nezavisnost sudstva. Ono što hoćemo i možemo učiniti je da razgovaramo unutar koalicije kako se ne bi dovela u pitanje borba protiv fašizma”, istakla je Trivanova.

Aleksandar Čotrić, predsednik Izvršnog odbora Srpskog pokreta obnove, koalicionog partnera DS i SPS u Vladi, predlaže ministru Dačiću da preispita svoj odnos sa sudom u Nišu koji je, prema Čotrićevim rečima, doneo pravilnu odluku.

“U SPS-u izgleda da ne shvataju da se u demokratskim državama razlikuje izvršna, sudska i zakonodavna vlast i da izvršna vlast ne bi trebalo da se meša u poslove suda”, kaže Čotrić.

Podsetimo da je sud u Nišu u petak poništio raniju odluku državne komisije kojom je Cvetković proglašen za državnog neprijatelja, kao i sve posledice koje su proistekle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: