Tužilaštvo podržava REKOM

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podržalo je inicijativu za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM).

Izvor: B92

Nedelja, 27.09.2009.

12:28

Default images

"Kao jedini institucionalni zastupnik žrtava, Tužilaštvo se zalaže da se sudnice otvore za audio i vizuelno snimanje jer je uvereno da je svrha pravde upravo da pokaže svoje postojanje", navedeno je u saopštenju Tužilaštva dostavljenom Beti.

Da bi se stvorila atmosfera pomirenja i saosećanja javnosti prema patnjama žrtava i njihovih porodica pravda mora da bude efikasno sprovedena i mora da se vidi kako se ona sprovodi, smatra Tužilaštvo.

"Stavovi i ciljevi izneti na konsultacijama Koalicije za REKOM sa predstavnicima medija iz Srbije i regiona u Novom Sadu, da se žrtvama ratnih zločina i njihovim porodicama da prilika da se čuje i njihov glas, jedan je od najvažnijih principa rada Tužilaštva za ratne zločine Srbije", naglasilo je Tužilastvo.

Koalicija nevladinih organizacija i pojedinaca koja se zalaže za osnivanje REKOM-a od 2006. godine organizuje različite vrste konsultacija u regionu, s ciljem pridobijanja podrške za ovu inicijativu. Konsulatije sa intelektuacoima i predstavnicima medija održane su u petak i subotu u Novom Sadu.

Koalicija je ranije najavila da će inicijativu za osnivanje REKOM-a, zajedno sa milion potpisa građana iz regiona, predati parlamentima država naslednica bivše SFRJ, do kraja 2010. godine.

Oni će od vlasti u državama na prostoru SFRJ tražiti da zajednički formiraju regionalnu komisiju, kako bi žrtve ratova konačno dobile zasluženu satisfakciju za svoju bol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: