Besplatne akcije pre privatizacije?

Izmene Zakona o pravu na besplatne akcije omogućiće građanima da dobiju akcije pet javnih preduzeća pre njihove privatizacije, kažu u Ministarstvu ekonomije.

Izvor: B92

Nedelja, 27.09.2009.

11:48

Default images

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić kaže da će izmene zakona biti usvojene do kraja ove godine, što će omogućiti građanima da do kraja prve polovine 2010. dobiju besplatne akcije pet velikih javnih preduzeća, i to pre njihove privatizacije.

"To praktično znači da će, bez obzira da li će Elektroprivreda Srbije (EPS), Telekom, Galenika, Jat ervejz i Aerodrom 'Nikola Tesla' ikada biti privatizovani, građani do kraja prve polovine naredne godine, dobiti besplatne akcije tih preduzeća i da će imati pravo da sami odluče šta da rade njima", objasnio je Ćirić.

On je naveo da će, kao i za Naftnu industriju Srbije (NIS), tako i za ostalih pet velikih javnih preduzeća, biti urađena procena vrednosti kapitala, kako bi bilo određeno koliko će akcija svakog preduzeća dobiti svaki građanin i svaki zaposleni i koja će biti nominalna vrednost tih akcija.

"Onog momenta kada građani budu izašli na berzu, tek će se znati prava tržišna vrednost tih akcija", rekao je Ćirić i dodao da će oko 15 odsto kapitala tih preduzeća biti podeljeno građanima, a radnicima i bivšim radnicima će takođe biti podeljane besplatne akcije prema kriterijumu 200 evra po godini radnog staža.

Ćirić je podsetio da trenutno Zakon o pravu na besplatne akcije precizira da se mogu podeliti akcije svakog od šest velikih preduzeća, ali tek nakon sprovedene privatizacije, i istakao da je NIS jedino preduzeće koje je sada u tom statusu.

On je ukazao da je vlada zbog toga 27. avgusta donela odluku o prenosu akcija NIS-a građanima i da će svi građani koji su stekli pravo na besplatne akcije dobiti pet akcija tog preduzeća u vrednosti od po 500 dinara po akciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: