Papu u Češkoj dočekuju protesti

Papa Benedikt XVI u trodnevnoj je poseti Češkoj. Poglavara Rimokatoličke crkve dočekuju protesti na ulicama Praga.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 27.09.2009.

10:54

Default images

Na današnjoj misi koju je služio papa u češkom gradu Brno okupilo se skoro 120 000 vernika. Stroge mere bezbednosti koje je sprovela češka policija, slične onima kada je u Pragu proletos boravio američki predsednik Barak Obama, za sada se pokazuju kao nepotrebne.

Jedini ozbiljnije povređeni u Brnu je jedan policajac iz konjičke jedinice koji je sam nezgodno pao sa konja i prevezen je u bolnicu.

Policija je bez problema izvela jednog Čeha koji je na misu pokušao da uđe sa napisom "Papa je antihrist", a devojkama iz udruženja “Kondompozitiv“ koje dele od jutra "papske" prezervative u znak protesta zbog politike Rimokatoličke crkve prema obolelima od AIDS-a, policija je naredila da se pomere dalje od ograđenog prostora za vernike koji prate misu.

“Kondompozitiv“ u saradnji sa jednim proizvođačem prezervativa želi da podeli tokom trodnevne posete Benedikta XVI Češkoj čak 10.000 prezrvativa upakovnih u prigodnu kutiju sa likom pape Benedikta XVI i porukom "Papa kaže ne! A ti?".

Posetu poglavara Rimokatoličke crkve prate i protesti pripadnika češkog gej pokreta.

Oni su pod nazivom "Poljubac za papu" zakazali demonstracije u ponedeljak u Pragu protiv, kako tvrde "genocidne" politike Rimokatoličke crkve prema toj seksualnoj manjini.

Među protivnicima papine posete su i Romi, koji su optužili Vatikan da ne čini ništa da ih zaštiti od nasilja neonacističkih grupa.

Papinu posetu prate stroge mere bezbednosti poput onih kada je u Pragu boravio američki predsednik Barak Obama.

Od subote uveče na 24 časa je prvi put u istoriji zatvorena glavna međunarodna saobraćajnica kroz Češku, autoput Prag-Brno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: