Ekološka opasnost po Sredozemlje

List Indipendent piše o mogućoj ekološkoj katastrofi u Sredozemlju, pošto je italijanska mafija potopila preko 30 brodova sa toksičnim i radioaktivnim tovarima.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 27.09.2009.

01:07

Default images

Vlasti Kalabrije, regiona na jugu Italije, zapretile su da će mimoći vladu u Rimu i obratiti se direktno Evropskoj komisiji za pomoć u sprečavanju ekološke katastrofe, budući da italijanska država ni 11 dana od otkirvanja potopljenog broda s toksičnim tovarom nedaleko od obale Kalabrije, nije reagovala.

Pozivajući se na izjavu jednog kalabrijskog zvaničnika za zaštitu okoline, "Indipendent" navodi da je ugroženo područje ogromno i da obuhvata Jadransko, Tirensko i Egejsko more, preneo je britanski BBC.

Čišćenje i uklanjanje opasnog otpada će biti izuzetno teško i skupo, a strahuje se da su planktoni možda već apsorbovali radoaktivnost, tako da bi ona mogla da se proširi na lanac hrane.

Sve ovo je izbilo na svetlost dana posle svedočenja bivšeg člana kalabrijske mafije da je sa bivšim kolegama dobio između dva i 20 miliona evra da potope preko 30 brodova sa otpadom iz raznih evropskih farmaceutskih kompanija, preneo je londonski dnevnik "Indipendent".

Lokaciju broda otkrio je Frančesko Fondi, bivši pripadnik kriminalne organizacije Ndrangeta, čije je sedište u Kalabriji, koji svedočio da je koristio eksploziv da potopi taj i još dva broda.

Italijanske vlasti su 15. septembra saopštile da su pronašle olupinu broda sa 180 buradi toksičnog materijala, koji je potopila mafija, i da se veruje da više od 30 takvih brodova leži duž južne obale Italije.

Brod sa buradima pronađen je na 500 metara dubine u Tirenskom moru, oko 28 kilometara od obale Kalabrije.

TV snimci, koje je zabeležila podvodna kamera, pokazuju da je najmanje jedno bure palo sa broda i da prazno leži na dnu mora.
"Moglo bi da bude problema sa otrovima i teškim metalima...ovo je problem cele međunarodne zajednice", izjavio je tada Silvestro Greko, direktor Agencije za zaštitu životne sredine u Kalabriji.

Greko je rekao da istražitelji veruju da ja mafija potopila 32 broda sa toksičnim materijalom, posle uvođenja strožijih zakona u oblasti zaštite životne sredine 1980-tih, čime je nelegalno uklanjanje otpada postalo unosan posao za kriminalne grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: