Napadi narušavaju imidž Srbije

Slika Srbije u svetu mogla bi biti ozbiljno narušena napadima na strance, upozorava državni sekretar za turizam Goran Petković.

Izvor: B92

Nedelja, 27.09.2009.

00:35

Default images

Devet godina mukotrpnog truda da se u svetu promeni slika o Srbiji iz devedesetih godina prošlog veka, ozbiljno bi mogli biti dovedeni u pitanje za samo dve nedelje. Posle učestalih napada na strane državljane u Beogradu, državni sekretar za turizam Goran Petković upozorava da imidž Srbije može biti ozbiljno narušen.

Francuz za čiji se život lekari bore posle teškog prebijanja u centru Beograda, ranjavanje Britanca, a zatim i premlaćivanja prvo Australijanca a zatim i Libijca, vesti su, koje su iz Srbije mogli da čitaju brojni potencijalni turisti.

Zbog toga Turističkim radnicima u Srbiji predstoji težak posao da ubede turiste da i ubuduće posećuju našu zemlju.

"Mi svi moramo da shvatimo da je gostoprimljivost, dobar rad sa ljudima, prijateljstvo, atmosfera jedini adut Srbije za izlazak na domaću i međunarodnu turističku scenu i neodgovorni postupci nekoliko ljudi moraju sve nas da aktiviraju da ih opomenemo, prepoznamo i da jednostavno isključimo takvo ponašanje iz naše svakodnevice", poručuje Petković.

Beograđani sa kojima je razgovarala ekipa B92 takođe su zabrinuti kakvu će sliku ti događaji stvoriti o Srbiji:

"Strašno! Osećam se strašno poniženo."

"Jako ružnu sliku pružamo svetu o nama i ne treba samo vlasti da se zapitaju, nego i mi građani zašto to tolerišemo."

"Ne znam koji drugi komentar da dam sem da je strašno i da hitno nešto mora da se preduzme."

"Svuda u svetu ima budala i giliptera koje naprave to."

Profesor Pravnog fakulteta Milan Škulić kaže da napadi mogu biti povezani sa opštom društvenom i ekonomskom klimom i da određene marginalne društvene grupe na taj način prazne svoje frustracije.

"Država mora da nađe načina i snage da se suprotstavi tim pojavama. Po meni je najbolje da se primenjuje pravo. Sa stanovišta prava mi nemamo nikakav poseban nedostatak. Imamo krivična dela za koja su predviđene određene pristojne kazne. Potrebno je samo sve to primeniti u praksi", smatra Škulić.

On kaže da je važno da reakcija države ne bude prenaglašena, već da se dobro proceni i reaguje adekvatno.

Utvrđuju se činjenice o povređivanju Libijca

Načelnik odeljenja za javni red i mir policijske uprave za Beograd Milan Stanić izjavio je da se i dalje preduzimaju mere i radnje na utvrđivanju činjeničnog stanja o povređivanju libijskog državljanina pre nekoliko dana.

"Povodom slučaja navodnog napada i prebijanja libijskog državljanina u Tašmajdanskom parku, 25. septembra, policijski službenici i policijska uprava za grad Beograd obavili su razgovor sa oštećenim tokom kojeg se isti nije mogao sa sigurnošću izjasniti o načinu povređivanja", izjavio je Stanić Tanjugu.
(Fotomontaža: KANDAhar, forum.b92.net)
Stanić je naglasio da se i dalje preduzimaju mere i radnje na utvrđivanju istinitog činjeničnog stanja i dodao da će policijski službenici MUP-a Srbije kao i do sada i dalje preduzimati merena na zaštiti svih građana pa i stranih državljana u zemlji.

Libijski državljanin L.K., student u Beogradu, je zadobio lakšu povredu, posekotinu po glavi, povređen je oko 23 sata u petak, a odmah nakon ukazane pomoći u Urgentnom centru pušten je kući.

Policija upozorava i apeluje

Posle sve učestalijih napada na strane državljane, nadležni organi pozvali su građane da se suzdržavaju od svake vrste nasilja.

Direktor policije Milorad Veljović je, apelujući na građane, poručio da će protiv izgrednika biti preduzete sve zakonske mere. On je rekao da se neće tolerisati bilo kakvo kršenje javnog poretka.
Milorad Veljoviæ (FoNet, arhiva)
"Policija će preduzeti sve mere koje joj daje zakon i neće dozvoliti niti tolerisati bilo kakvo nasilje, niti narušavalje javnog poretka", rekao je Veljović.

"Apelujem na sve građane da se uzdrže od bilo kakvog nasilja, a policija će im u tome biti sigurno pravi partner", kazao je on.

Inače, u poslednjem napadu, koji se dogodio u petak uveče, nepoznati napadači su u Beogradu kod Tašmajdanskog parka pretukli libijskog državljanina, a to je samo jedan u nizu napada koji se dogodio u poslednjih desetak dana.

Podsetimo, u napadima na strane državljane do sada su povređeni jedan Britanac i Australijanac, a Francuz Bris Taton i dalje je u kritičnom stanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: