Na današnji dan, 26. septembar

Izvor: B92

Subota, 26.09.2009.

02:52

Default images

1186. Dubrovnik sklopio mir sa srpskim velikim županom Stefanom Nemanjom, koji je u dva navrata pokušao da zauzme taj grad. Sporazum o miru osnov za kasnije ugovore Srbije i Dubrovnika.

1371. U bici na reci Marici, kod Črnomena, Turci porazili srpsku vojsku braće Mrnjavčević, kralja Vukašina i despota Uglješe, koji su u boju poginuli. Jedna od presudnih bitaka u turskom pohodu na Balkan.

1580. Engleski moreplovac i gusar Frensis Drejk uplovio u luku Plimut na kraju putovanja oko sveta koje je trajalo 33 meseca. Prvi Englez koji je oplovio zemlju, za šta je od kraljice Elizabete dobio titulu viteza.

1687. U bici s Turcima topovsko đule mletačke vojske izazvalo eksploziju u kojoj su teško oštećeni Partenon i Propileji na Akropolju, gde je turska vojska imala skladište municije.

1815. Rusija, Austrija i Pruska formirale Svetu alijansu, koju su kasnije potpisali svi evropski vladari, sem britanskog regenta, pape i turskog sultana. Cilj saveza bio gušenje revolucionarnih pokreta u Evropi posle Francuske revolucije i Napoleonovih ratova.

1826. Rođen Ljubomir Nenadović, član Srpske kraljevske akademije, autor putopisa i jedan od najčitanijih srpskih pisaca druge polovine XIX veka.

1849. Rođen ruski fiziolog Ivan Petrovič Pavlov, osnivač Instituta za eksperimentalnu medicinu, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1904. Na osnovu eksperimenata na psima postavio Teoriju uslovnog refleksa. Značajni i njegovi radovi o inervaciji srca i funkciji jetre.

1907. Novi Zeland, kolonija Velike Britanije, postao dominion u okviru Britanskog komonvelta.

1918. Saveznici u Prvog svetskom ratu počeli opštu ofanzivu, koja je početkom oktobra dovela do sloma Centralnih sila i završetka rata.

1945. U Njujorku umro mađarski kompozitor i pijanista Bela Bartok. Njegovo delo otvorilo nove pravce razvoja mađarske muzike. U svetskim razmerama jedan od začetnika tzv. nove muzike XX veka.

1960. Održan prvi TV duel predsedničkih kandidata. U okviru kampanje za predsednika SAD, na nacionalnoj televiziji suočili se potpredsednik SAD Ričard Nikson i senator Džon Kenedi.

1969. U Boliviji, vojna hunta pod vođstvom generala Alfreda Ovanda Kandije oborila predsednika Silesa Salinasa.

1980. U Minhenu, na Festivalu piva, u eksploziji podmetnute bombe poginulo 13, povređeno više od 200 osoba.

1984. Velika Britanija i Kina sporazumeli se o vraćanju Hongkonga 1997. pod suverenitet Kine. Hongkong pripao Britancima na osnovu mirovnog ugovora u Nankingu 1842, posle Opijumskog rata.

1989. Vijetnam povukao trupe iz Kambodže, koje su u toj zemlji bile od kraja 1978, ostavivši snage vlade Huna Sena da se same bore protiv maoističke gerilske organizacije Crveni Kmeri.

1990. U Rimu u 83. godini umro italijanski književnik Alberto Moravija, jedna od najznačajnijih ličnosti italijanske književnosti XX veka.

1994. Alžirske snage bezbednosti ubile šefa najjače islamske terorističke organizacije GIA Šerifa Guzmija, poznatog kao Abu Abdala.

1995. Počelo suđenje bivšem premijeru Italije Đuliju Andreotiju, pod optužbom da je imao bliske veze s mafijom. Andreoti sedam puta biran za premijera Italije, jedan od simbola posleratne Italije.

1997. Italijanski sud osudio mafijaškog bosa Salvatorea Rina i 23 njegova najbliža saradnika na doživotnu robiju zbog ubistva sudije Đovanija Falkonea 1992.

1997. U zemljotresu u centralnoj Italiji 11 osoba izgubilo život, teško oštećena srednjovekovna bazilika Svetog Franje Asiškog u Asiziju.

2000. Grčki feribot Ekspres Samina naleteo na podvodni greben kod ostrva Paros i potonuo za 20 minuta. Od oko 500 putnika poginula njih 72.

2001. Belgija Međunarodnom sudu za Ruandu predala bivšeg ministra finansija Ruande Emanuela Ndindabahizija, optuženog za umešanost u genocid.

2002. U nesreći senegalskog feribota u vodama Gambije, u Atlantskom okeanu, utopile se 1.034, preživele 64 osobe.

2003. Posle 11 godina prekida, zbog rata u SFRJ, avion Jata sleteo na sarajevski aerodrom, čime je ponovo uspostavljena direktna avionska linija Beograd-Sarajevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: