Iran poziva inspektore IAEA

Iranski predsednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je da Međunarodna agencija za atomsku energiju može da izvrši inspekciju novog nuklearnog postrojenja u Iranu.

Izvor: B92

Subota, 26.09.2009.

01:46

Default images

"Nemamo nikakav problem sa inspekcijama tog postrojenja", rekao je Ahmedinedžad na konferenciji za novinare u Njujorku. "Mi nemamo razloga da strahujemo", dodao je iranski lider.

Ahmedinedžad je odbacio tvrdnje zapadnih zemalja da je Teheran godinama unazad krio od inspekcija drugo postrojenje u Iranu za obogaćivanje uranijuma.

"To nije skrivano mesto. Da jeste, zašto bismo obavestili IAEA?", obrazložio je iranski predsednik.

On je, takođe, naveo da se Iran nada da će kupiti obogaćeni uranijum za medicinske potrebe od bilo koje zemlje koja je spremna da mu proda.

Ahmedinedžad je izjavio da se nada da će planirani sastanak sa zapadnim silama prvog oktobra u vezi s iranskim nuklearnim programom pomoći da se smanje tenzije.

On je, pak, poručio Vašingtonu da njegova zemlja nije u obavezi da obaveštava administraciju predsednika Baraka Obame o svakom postrojenju koje ima za obogaćivanje uranijuma.

Iran je obavestio početkom sedmice IAEA da će drugo postrojenje, koje je zbog instalacija slično prvom u nuklearnom objektu Natanc, proizvoditi nuklearno gorivo samo za izradu električne energije.

Ban Ki Mun zabrinut zbog Irana

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izrazio je sinoć u Njujorku, tokom razgovora sa iranskim predsednikom Mahmudom Ahmedinedžadom, duboku zabrinutost zbog nastavka aktivnosti Teherana na obogaćivanju uranijuma.
Mahmud Ahmadinežad i Ban Ki Mun (Beta)
Tokom razgovora o izvesnom broju važnih pitanja koja se tiču Irana i međunarodne zajednice, "generalni sekretar je izrazio duboku zabrinutost zbog nastavka aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, što je pokazala izgradnja novog postrojenja za proizvodnju obogaćenog uranijuma u zemlji", kaže se u saopštenju pres službe Ban Ki Muna.

"Naglašavajući da dokaz tereti tu zemlju, Ban je ponovo apelovao na Iran da potpuno primeni rezolucije Saveta bezbednosti i ostvari punu saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) kako bi se rešila sva otvorena pitanja koja se odnose na njegov nuklearni program", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: