Bin Laden: Evropljani da se povuku

Glas na tonskom snimku, navodno Osame bin Ladena, traži od evropskih država da okončaju savezništvo sa SAD i da svoje snage povuku iz Avganistana.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 26.09.2009.

01:22

Default images

Poruka u kojoj se Evropljanima preti i odmazdom, sa titlovima na nemačkom i engleskom, objavljena je na Internetu dva dana uoči parlamentarnih izbora u Nemačkoj. Pre toga, Nemac marokanskog porekla - poznat po imenu Abu Talha - uputio je tri poruke na nemačkom, u kojima poziva muslimane u toj zemlji na džihad.

Nemcima je još poručio da na izborima smene vladu kancelarke Merkel i da povuku svoje vojnike iz Avganistana.

"Ne tražimo ništa nepravedno. Na vama je da okončate nepravdu i povučete svoje vojnike iz Avganistana. Sramno je da budete deo saveza čiji lider ne mari za prolivanje krvi ljudskih bića namernim bombardovanjem sela. Inteligentan čovek ne troši svoj novac i svoje sinove za bandu kriminalaca u Vašingtonu", poručio je Osama bin Laden.

NATO traži pojačanje u Avganistanu

Komanda vojske SAD primila je zahtev u kojem komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu, general Stenli Mekristal, traži povećanje broja vojnika.

Jedan zvaničnik Pentagona izjavio je da je admiral Malen otputovao u američku vojnu bazu u Nemačkoj, gde se sastao sa generalom Mekristalom.

On je za radio "Glas Amerike" rekao da je Malen želeo lično da primi zahtev i čuje detalje od Mekristala, ali nije mogao da kaže koliko vojnika traži general.

Analitičari navode da bi moglo da se razmišlja o povećanju od oko 40.000, povrh 68.000, koliko će biti kada se ispuni naređenje o povećanju američkog predsednika Baraka Obame, koje je potvrđeno ranije ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: