Kriza ne utiče na turizam u Srbiji

Na turizam u Srbiji nije uticala svetska ekonomska kriza, a naša zemlja jedina u Evropi beleži porast broja turista, ističu u Ministarstvu ekonomije.

Izvor: B92

Subota, 26.09.2009.

01:03

Default images

Gostima iz inostranstva i dalje je najzanimljivji glavni grad, ali i Đavolja varoš. Ove sezone i domaće turističke agencije beleže porast broja putnika za oko dvadeset odsto i to uglavnom zbog nižih cena ugostiteljskih usluga u inostranstvu.

U turističkim agencijama kažu da beleže porast putnika za oko 20 odsto i to uglavnom zbog povoljnijih cena hotelskog smeštaja. Najviše se putovalo u Grčku, Crnu Goru, Tursku i Bugarsku.

“Mislim da je odnos snaga i dalje jedan prema jedan kako se prodaju jeftini aranžmani tako se prodaju i oni skuplji koji su od nekih 700-800 evra pa na gore”, kaže Ivana Đurić iz turističke agencije "Big Blue Travel".

Sa druge strane i naša zemlja je zanimljiva turistima, a obrađeni podaci za prvu polovinu ove godine pokazuju da je Srbiju posetilo 380 000 turista.

Po ugledu na inostrane kolege, naši ugostitelji nisu snižavali cene, a devizni priliv je bio oko 340 miliona dolara, ističu u ministarstvu ekonomije.

“Takođe možemo da kažemo da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja beleži porast broja turista. Broj turista je porastao za 7 odsto i broj noćenja je bio veći nego protekle godine”, kaže Renata Pindžo, pomoćnica ministra ekonomije.

Najinteresantnije mesto za turiste i dalje je glavni grad, kroz koji je samo u prvoj polovini godine prošlo preko dve stotine sedamdeset hiljada gostiju i to najviše iz susednih zemalja, ali i iz Italije, Francuske i Nemačke.

Ipak u Turističkoj organizaciji Beograda kažu da je moguće da rezultati posete Beogradu za drugu polovinu godine budu lošiji zbog nedavnih napada na strane turiste.

“Ono zbog čega ljudi dolaze u Beograd, sve više stranaca je zbog atmosfere i bezbednosti, prema anketama koje popunjavaju u našim centrima. Ja sam sigurna da će za sve ono što je bilo preko vikenda vlada adekvatno odreagovati onako kako bi ozbiljna evropska država trebalo da uradi na putu tranzicije, ja se nadam da su to pojedinačni slučajevi koji se neće ponoviti, a statistika će pokazati za avgust i septembar do kraja godine kako se i koliko to odrazilo”, kaže Jasmina Dimitrijević, direktorka TOB-a.

Naredni prioriteti su razvoj kongresnog, banjskog i ruralnog turizma, za koji Srbija ima najviše potencijala, kažu u ministarstvu.

Velika pažnja će se posvetiti i promociji naših destinacija u svetu, jer se taj potez na primeru Đavolje varoši, koja sada ima 50 000 posetilaca godišnje, odlično pokazao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: