Grupa 20: Učinjen veliki napredak

Zemlje Grupe 20 dogovorile su se u Pitsburgu o osnovama novog finansijskog i privrednog rukovođenja, u nadi da izbegnu novu svetsku ekonomsku krizu.

Izvor: B92

Subota, 26.09.2009.

01:01

Default images

U nacrtu deklaracije, industrijski razvijene zemlje su odlučile da ojačaju saradnju, tako što će imati uvid u način poslovanja svojih partnera i međusobno procenjivati kolektivne poslove, uz pomoć MMF-a. U nacrtu deklaracije pominje se i uspostavljanje čvršćeg međunarodnog finansijskog sistema, kao i strože mere prema bonusima koje daju banke.

Ovogodišnji samit G20 u Pitsburgu doneo je prevagu konkretnih ekonomskih mera nad politikom, što je zadovoljilo i razvijene zemlje i one u razvoju. Između ostalog, dogovoreno je da zemlje u razvoju dobiju veće pravo glasa u međunarodnim finansijskim institucijama.

"Ne možemo se suočavati sa izazovima 21. veka, a da i dalje imamo pristup kao da smo u 20. veku. Naše institucije treba da budu realan odraz vremena u kome živimo. S tim u vezi, zemlje sa ekonomijom u razvoju dobiće veće pravo glasa", poručio je predsednik SAD Barak Obama.

Tako je sada udeo zemalja u razvoju povećan za pet odsto u Međunarodnom monetarnom fondu, a u Svetskoj banci za tri odsto.

"Tražili smo sedam odsto, dobili smo pet. Dobili smo znači više od 50 odsto onoga što smo tražili. To je značajna pobeda. Nije samo poenta u kvantitetu. Pokazalo se da su Vlade zemalja mnogo fleksibilnije", ocenio je brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva.

Obama: Diplomatsko rešenje za Iran

Pitanje nuklearnog naoružanja Irana, međutim, ostalo je tema broj dva. Posle saopštenja iranske Vlade o izgradnji novog nuklearnog postrojenja, Sjedinjene Države otišle su korak dalje ne odbacujući mogućnost vojne akcije.
Barak Obama na Samitu G20 (Beta)
"Želim da razjasnim nešto kada je u pitanju mogućnost vojne akcije. Ne isključujemo nijednu mogućnost kada su u pitanju bezbednosni interesi Sjedinjenih Država, ali ćemo se potruditi da ovo rešimo na diplomatski način", rekao je Obama.

Iranski predsednik Mahmud Ahmedinedžad odmah je uzvratio rekavši da pretnje shvata kao šalu.

"Zanimljivo je da oni koji izvoze velike količine oružja na Blsiki istok i imaju svoje vojne baze u velikom broju bliskoistočnih zemalja, prete. Oni misle da su u poziciji da prete Bliskom istoku vojnom intervencijom. To je zaista histerična šala", smatra predsednik Irana.

Oglasile su se i komšije. Egipatski ministar spoljnih poslova Ahmed Abul Gejt ocenio je da se između Irana i Izraela može očekivati prava trka kada je u pitanju naoružanje.

"Ono što ćemo sada imati je trka u naoružavanju. Ukoliko jedna strana ima oružje, druga će učiniti sve da takođe dođe do tog oružja”, ocenio je on.

Domaćin narednog samita G20 i G8 biće Kanada, i to u junu 2010. godine. Od sledeće godine grupom G20 predsedavaće Južna Koreja, a od 2011. Francuska.

Policija rasterala demonstrante

Policija je rasterala demonstrante koji su kod Univerziteta u Pitsburgu kasno sinoć protestovali zbog "policijske brutalnosti", nekoliko sati pošto je okončan samit G20.

Pripadnici snaga reda su upotrebili suzavac i aparate koji emituju frekvencije nepodnošljive za ljudsko uvo kako bi rasterali četrdesetak demonstranata i studente koji su sa strane posmatrali događaj, preneo je Rojters.
Policija i demonstranti u Pitsburgu (Beta)
Prethodno je oko 10.000 ljudi učestvovalo u mirnoj protestnoj šetnji. Demonstranti, među kojima borci za zaštitu prirodne sredine, levičari, Palestinci, Tibetanci, predstavnici sindikata, prošetali su se ispred zgrade u kojoj su lideri G20 razgovarali o globalnim ekonomskim temama.

Antikapitalistički protesti su redovna pojava tokom održavanja ekonomskih samita već 10 godina, otkad su demonstranti 1999. godine demolirali centar Sijetla.

Policija u Pitsburgu je saopštila da je, do sinoćnjeg incidenta, uhapsila 81 osobu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: