Doris Pak kritikuje vlasti RS

Poslanica u Evropskom parlamentu Doris Pak izjavila je da pojedini zaključci vlade RS ozbiljno osporavaju neke aspekte Dejtonskog sporazuma.

Izvor: B92

Subota, 26.09.2009.

00:52

Default images

Pakova je na konferenciji za novinare kazala da je saglasna sa stavovima ambasadora Upravnog odbora Saveta za primenu mira koji su ukazali da zaključci vlade RS u vezi s odlukama visokog predstavnika Valentina Incka u Bosni i Hercegovini oko "Elektroprenosa BiH" ozbiljno osporavaju neke aspekte Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pakova, poslanica nemačke Hrišćanskodemokratske unije, rekla je da ne može govoriti o tehničkoj strani Inckovih odluka, ali smatra da je visoki predstavnik doneo najbolju odluku kada se radi, po njenom mišljenju, o "rešavanja problema opstrukcije" iz RS.

Prošle sedmice ambasadori PIC su dali punu podršku ambasadoru Incku da preduzme mere kojima će biti očuvan kontinuitet poslovanja "Elektroprenosa BiH", pošto su vlasti RS odbile da sprovedu odluke PIC iz ranijih godina.

Tada je ocenjeno da su zaključci vlade RS jasan pokušaj da bude oslabljeno važno preduzeće na državnom nivou, utemeljeno u skladu sa Ustavom BiH.

Ambasadori smatraju direktnim osporavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma činjenicu da je vlada u Banjaluci odbacila autoritet visokog predstavnika i dala nalog "Službenom listu RS" da ne objavljuje Inckovu odluku od 18. septembra 2009.

Dejtonski mirovni sporazum je u jednom trenutku bio neophodan, ali u ovom trenutku država nije funkcionalna, mišljenja je Pakova.

"Nemam ništa protiv dva entiteta u jednoj državi, osim ako entiteti ne misle da su države u državi. Političari u BiH se svađaju, umesto da rade za dobrobit zemlje i njenih građana", navela je Pakova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: