Novi Sad: Mediji o ratnim zločinima

U Novom Sadu se održavaju regionalne konsultacije medija o osnivanju Komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije - REKOM.

Izvor: B92

Subota, 26.09.2009.

00:49

Default images

Koalicija za REKOM imala je u Novom Sadu konsultacije s predstavnicima medija iz Srbije i regiona. Do sada je održano preko 40 konsultacija o tome šta i kako bi REKOM trebalo da radi. Inicijativa za formiranje REKOM-a pokrenuta je pre tri godine. Od tada se vode rasprave, debate i konsultacije s ciljem da se na osnovu njih izradi model i mandat REKOM-a.

Izvesno je da će jedan od glavnih ciljeva REKOM-a biti da žrtvama ratnih zločina i onima koji su nekoga izgubili tokom ratova priliku da se čuje i njihov glas o ratnim stradanjima.

“Osnovna je intencija da osnovni mandat REKOM-a bude platforma za žrtve, gde će se organizovati javna slušanja žrtava, po ugledu na neke druge komisije, jer se pokazalo da na taj način može da se izazove konačna empatija, odnosno saosećanje kod javnosti sa žrtvama”, objašnjava član Koordinacionog veća Koalicije za REKOM, Dinko Gruhonjić.

Cilj današnjih konsultacija članova Inicijative i predstavnika medija bio je da se nađe način na koji bi mediji mogli da pomognu u realizaciji ideje REKOM-a. Iskustva ranijih sličnih komisija u svetu pokazuju da mediji mogu odigrati značajnu ulogu u ostvarivanju ideje REKOM-a.

“Uopšte ta javna slušanja nešto su što ima jak efekat na najširu javnost, a naravno, da bi taj efekat mogao da se ostvari, bitno je - ne mogu svi fizički da sede u dvorani u kojoj se održava to slušanje - da javnost na ove načine kroz TV i radio prenose ili snimke može da vidi šta se dešava na određenom slušanju”, kaže Bogdan Ivanišević iz Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu.

Inicijativa za formiranje REKOM-a bi trebalo 10. decembra naredne godine, zajedno sa potpisima milion ljudi sa prostora bivše SFRJ, da bude predata parlamentima država regiona na usvajanje.

Inače, inicijativu su podržali bivši ambasador u Hrvatskoj Milan Simurdić, advokat Slobodan Beljanski, istoričar Slobodan Marković i publicista Mirko Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: