“Jutarnji list“ kritikuje Keruma

Izjave splitskog gradonačelnika Željka Keruma o tome kako "ne želi Srbe u svojoj porodici", atentat su na hrvatsko društvo, piše “Jutarnji list“.

Izvor: Beta

Petak, 25.09.2009.

12:50

Default images

Radi se "o idiotskom i zlom ispadu protiv samih temelja ovoga društva, u kojem su Srbi sastavni deo već vekovima i čiji će sastavni deo i ostati", upozorava list.

"Želimo da izgradimo uspešno, funkcionalno, što je manje moguće konfliktno društvo, u interesu je svih građana Hrvatske, koji imaju dobre namere prema svojoj zemlji, da to društvo bude ravnopravno i integrirano", navodi se u tekstu komentara pod naslovom "Niti jedan dobar Hrvat ne sme mrziti Srbe".

Naglašavajući da je teško reći smatraju li gradonačelnik Kerum i njegovi brojni istomišljenici da budućnost Hrvatske leži u nacionalnoj i rasnoj segregaciji, list zaključuje da, ukoliko je to tačno, takvi ljudi postaju "politički nazadniji" čak i od bivšeg Tuđmanovog ministra obrane Gojka Šušaka, koji je bio žestoki nacionalista.

Ali i takav je Šušak, upozorava “Jutarnji list“, bio barem toliko inteligentan da usred rata 1991. godine istakne srpsko učešće u nedavnom domovinskom ratu.

"Države koje su se zasnivale na bilo kakvom obliku rasne i nacionalne segregacije u proteklih nekoliko decenija nezaustavljivo propadaju", zaključuje list i podseća da je delom zbog neravnopravnih međunacionalnih odnosa propala i bivša zajednička država Jugoslavija.

"Svako ko kaže da ne želi Srbina u svojoj porodici, priziva dezintegraciju i zaostajanje Hrvatske. Svako ko na mržnji protiv Srba temelji svoj politički, verski, sportski ili estradni program, direktni je neprijatelj ove zemlje, iako se, naravno, lično tako ne oseća", piše “Jutarnji list“.

Svako ko sebe smatra dobrim Hrvatom, lojalnim građaninom i patriotom mora da razume da Hrvati ne smeju da mrze Srbe ako ova država želi da uspe, upozorava hrvatski list.

Na kraju komentara “Jutarnji list“ zaključuje da "svako mora jednako tako i da razume da je potpuna ravnopravnost Srba u hrvatskom društvu jedan od strateških, unutrašnjih poveznih preduslova za normalno funkcionisanje i prosperitet Hrvatske".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: