“Merkator“ želi “Delta Maksi“?

Slovenački “Merkator“, prodajom nekretnina i izdavanjem 20 odsto novog kapitala, sprema se za kupovinu kompanije “Delta Maksi“, piše slovenački list “Finance“.

Izvor: B92, Beta

Petak, 25.09.2009.

10:02

Default images

“Finance“ u današnjem broju dodaje da bi kupovinu kompanije “Delta Maksi“ Miroslava Miškovića, “Merkator“ izveo zamenom akcija i gotovinom. U “Merkatoru“ ne komentarišu pisanje ovog lista, ali istovremeno prodaju 36 nekretnina u Sloveniji. Upravo zarada od te prodaje bi trebalo da bude jedan od izvora finansiranja novih “Merkatorovih“ investicija.

Što se tiče dokapitalizacije, koju "Merkator" planira, prema komentaru ove firme, njena svrha je "pravovremeno obezbeđivanje dodatnih finansijskih izvora za moguća sprovođenja strateških povezivanja ". “Finance“ podsećaju da je u kompaniji “Delta Maksi“ koncentrisana maloprodajna aktivnost poslovne grupe “Delta“, koja je vodeći trgovac u Srbiji i Crnoj Gori i drugi u Bugarskoj, gde radi pod robnom markom “Pikadili“.

Prisutna je i u Republici Srpskoj i Albaniji, dok “Merkator“ upravo planira otvaranje svojih prvih trgovina u Bugarskoj i Albaniji.

Prema proračunima lista “Finance“, “Merkatoru“ bi za preuzimanje kompanije “Delta Maksi“ bilo potrebno oko 400 miliona evra, a u prvoj fazi bi kupili polovinu, za šta im je potrebno oko 200 miliona evra.

“Merkator“ bi finansijsku konstrukciju sastavio pomoću odobrenog kapitala i gotovine. “Delta“ bi dobila 20 odsto akcija, dok bi ostatak, u vrednosti od 70 miliona evra, “Merkator“ nabavio upravo prodajom nekretnina i kreditima, jer bi se "svežim kapitalom", pridobijenim dokapitalizacijom, otvorio novi dodatni kreditni potencijal “Merkatora“.

“Finance“ dodaju i da je kriza "Miškovića pošteno udarila", ali da prema njihovim izvorima iz Srbije, "još uvek nije prinuđen na paničnu prodaju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: