Funkcioneri odgovorni za nasilje

Državni činovnici koji su organizovali miting „Kosovo je Srbija“ trebalo bi da odgovaraju zbog nasilja koje se tada dogodilo, kaže Slobodan Homen.

Izvor: Danas

Petak, 25.09.2009.

01:00

Default images

Nedavna hapšenja pripadnika ultradesničarskih organizacija u Beogradu i najava zabrana svih onih grupacija koje pozivaju na nasilje i ugrožavanje ustavnog poretka zemlje, ukoliko bude političke volje, mogla bi da se iskoriste za konačno utvrđivanje odgovornosti za eskalaciju nasilja na beogradskim ulicama koje se dogodilo 21. februara 2008, za vreme i posle tog mitinga.

Postoji opravdana sumnja, pre svega na osnovu brojnih svedoka tadašnjih nemira, da su pripadnici ovih organizacija bili „udarna pesnica“ februarskog rušenja Beograda.

Takođe, ukoliko vlast ima volju da sve odgovorne privede pravdi, aktuelna hapšenja ekstremista mogla bi da dovedu i do otvaranja istrage protiv eventualnih političkih nalogodavaca ili saučesnika huliganskih napada na ambasade, masovnih pljački i demoliranja javne imovine.

Prema rečima državnog sekretara Ministarstva pravde Slobodana Homena, svako ko je učinio neko krivično delo mora da odgovara, bez obzira na to da li se to desilo pre pedeset godina ili 2008.

“Za državu niko ne bi trebalo da bude izuzetak. Nije na meni da određujem ko će za šta da odgovara i da li će to biti prekršajni ili krivični postupak, ali ipak kao pravnik moram da ukažem na moguće probleme. U vreme održavanja mitinga nije bio usvojen Zakon o zabrani diskriminacije, niti je bio izmenjen Krivični zakonik, a oni naravno ne mogu retroaktivno da se primenjuju”, kaže Homen.

Advokat Dragoljub Todorović kaže za "Danas" da je upravo Koštunica taj koji bi morao krivično da odgovara jer država nije preduzela neophodne mere zaštite imovine i građana.

Tadašnji ministar policije Dragan Jočić bio je na bolničkom lečenju, a državna sekretarka MUP-a Mirjana Orašanin, koja je po zakonu preuzela njegovu odgovornost, za vreme mitinga je bila u Crnoj Gori.

Todorović, međutim, sumnja da bi najnovija hapšenja ultradesničara mogla da rasvetle nasilje za vreme skupa „Kosovo je Srbija“ zbog toga što ne postoji politička volja da se to dogodi.

“Vojislav Koštunica bi morao da odgovara za delo izazivanja opšte opasnosti, jer je cela njegova vlada pozivala građane da izađu na ulice i tako izraze protest protiv nezavisnosti Kosova. Za to krivično delo predviđena je kazna od pet godina zatvora. Ali, nije važno to, već činjenica da se odgovorni izvedu pred lice pravde”, kaže Todorović.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost, ističe da bi skorašnja hapšenja mogla da dovedu do nekih saznanja o tome šta se događalo oko skupa „Kosovo je Srbija“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: