Predmet o Zakonu o informisanju

Ustavni sud formirao je predmet i odredio sudije izvestioca i obrađivača, koji će postupati po predlogu obmbudsmana za ocenu ustavnosti Zakona o informisanju.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 24.09.2009.

14:48

Default images

"Sudija obrađivač ima već danas formiran predmet i može da započne radnje u prethodnom postupku, da ispita procesne pretpostavke i sve ostale radnje koje Zakonu o ustavnom sudu nalaže pre pristupanja analizi ustavnosti pojedinih odredbi Zakona", izjavila je predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić.

Podsetivši da su u Ustavni sud ranije stigle dve inicjative za ocenu ustavnosti pomenutog zakona, Nenadićeva je objasnila da je sud, na današnjoj sednici, doneo zaključak da se vođenje postupka po tim inicijativama i predlogu zaštitnika građana spoji, jer sva tri podneska osporavaju identične odredbe.

Ona je precizirala da će sudija izvestilac u tom predmetu biti sudija Vesna Ilić - Prelić, dok će obrađivač biti savetnica suda Olivera Kovačević.

Pošto je reč o predlogu za ocenu ustavnosti i zakonitosti zaštitnika građana, koji je ovlašćeni predlagač, Ustavni sud je u obavezi da ga dostavi Skupštini Srbije na odgovor, kazala je Nenadićeva.

Predsednica Ustavnog suda je objasnila da sudija izvestilac određuje rok u kome Skupština treba da se izjasni, a koji ne može biti kraći od 15 dana.

Zaštitnik građana Saša Janković uputio je juče Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti izmena Zakona o javnom informisanju.

Janković je, u predlogu, istakao da je sporno više odredaba tog dokumenta koje se odnose na slobodu medija i prava na svojinu.

NUNS: Zakon treba da bude prioritet

Predlog zaštitnika građana za ocenu ustavnosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju treba da dobije prioritet u odlučivanju Ustavnog suda, ocenilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).
NUNS je, u pismu danas upućenom Ustavnom sudu Srbije, ukazao da su izmene i dopune Zakona o javnom informisanju uzburkale najširu javnost i da su novi paragrafi među novinarima proizveli strah da će mediji biti zatvarani preko noći.

"Niz zamerki koje su upućene prvo na zakonski predlog, a potom i na sam Zakon, uobličene su u inicijativu zaštitnika građana Saše Jankovića za ocenu ustavnosti više članova tog akta. NUNS smatra da su sve to više nego dovoljni razlozi da Ustavni sud o toj inicijativi odlučuje po hitnom postupku i ubrzanoj proceduri", navodi udruženje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: