SAD zabrinute zbog slučaja Bitići

Američka ambasada u Beogradu zabrinuta je što do danas niko nije osuđen za ubistvo američkih državljana Agrona, Ilija i Mehmeta Bitićija 1999. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2009.

11:57

Default images

"Upoznati smo da tužilac za ratne zločine namerava da podnese žalbu na oslobađajuću presudu donetu 22. septembra. Nadamo se da će Tužilaštvo energično ispitati sve elemente ovog slučaja", navodi se u saopštenju ambasade i ističe da očekuju da će vlasti u Srbiji privesti pravdi odgovorne za smrt braće Bitići.

Braća Bitići, američki državljani albanskog porekla, bili su bili pripadnici Atlantske brigade u sastavu tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Na suđenju u utorak, dvojica bivših policajaca, Sreten Popović u Miloš Stojanović, oslobođeni su optužbe da su trojicu braće Bitići lišili prava na pravično suđenje i na taj način pomogli nepoznatim pripadnicima MUP-a Srbije da ih ubiju.

Tužilaštvo za ratne zločine je Popovića i Stojanovića teretilo da su nezakonito uhapsili braću Ilija, Mehmeta i Agrona, 8. avgusta 1999. godine, posle izdržavanja prekršajne kazne u Prokuplju i predali ih nepoznatim licima - pripadnicima MUP-a.

Tela braće Bitići, s rukama vezanim žicom, pronađena su u masovnoj grobnici u Petrovom Selu 2001. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: