Sud oduzeo plac u Šilerovoj

U Srbiji izrečena prva presuda o oduzimanju imovine stečene kriminalom. Udovicama vođa Zemunskog klana trajno oduzet plac u Šilerovoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2009.

11:23

Default images

Prvi put u Srbiji izrečena je presuda kojom se trajno oduzima imovina stečena vršenjem krivičnih dela. Radi se o placu u Šilerovoj ulici, koji je pripadao vođama Zemunskog klana Dušanu Spasojeviću i Miletu Lukoviću. Ova, kako ocenjuju u Specijalnom sudu, istorijska presuda, pravosnažna je, bez obzira na mogućnost žalbe Vrhovnom sudu.

Prvostepena presuda kojom se od udovica Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića oduzima plac u Šilerovoj ulici u Zemunu biće naknadno dostavljena tužilaštvu i odbrani.

Tek tada počeće da traje osmodnevni rok za dostavljanje žalbi. Branilac udovica vođa Zemunskog klana Slobodan Milivojević najavio je da će iskoristiti to pravo.

Na ovom suđenju održana su dva ročišta. Zamenik specijalnog tužioca za organizovani kriminal Jovan Prijić tvrdio je na suđenju je da je plac u Šilerovoj kupljen novcem stečenim izvršenjem krivičnih dela.

On se pozvao i na suđenje pripadnicima Zemunskog klana na kome je dokazano da su Spasojević i Luković bili vođe tog klana, kao i da su najveći deo novca stekli otmicama biznismena u Srbiji.

Prijić je tvrdio da je plac dobijen je za korišćenje od opštine Zemun 1997. godine za oko 43 000 tadašnjih maraka, a u narednih godinu dana i dva susedna placa po ceni od 80 000 maraka za jedan i oko 120 000 maraka za drugi.

Odbrana se suprotstavila tim optužbama tvrdeći da se Spasojeviću i Lukoviću sudilo za događaje iz 1999. godine, a da je plac kupljen dve godine ranije, za 90 000 tadašnjih maraka, koji je obezbedio tast Dušana Spasojevića Zlatko Jurak, koji je o tome i svedočio na sudu.

Na oduzetom placu u Šilerovoj nekada je stajala je kuća od oko 500 kvadrata, dve od po 200, veliki tržni centar od 1 000 kvadrata, kafić, podzemna garaža, olimpijski bazen i fontana.

Svi objekti srušeni su 2003. godine, dva dana posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Pošto rok za žalbe ne odlaže izvršenje ove presude, plac u Šilerovoj sada je u vlasništvu države.

Njime će upravljati posebno odeljenje Ministasrstva pravde, a koristiće se za potrebe tog ministarstva, MUP-a i u humanitarne svrhe.

Inače, presuda kojom je trajno oduzet plac u Šilerovoj mogla bi potpuno da obesmisli drugi proces koji se vodi u vezi s ovom lokacijom.

Naime, Tatjana Spasojević i Maja Lukić tužile su Republiku Srbiju, grad Beorgad i opštinu Zemun zbog rušenja objekata na tom placu i tražile opdštetu od oko 8,5 milona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: