Devet godina od poraza Miloševića

Na današnji dan pre devet godina građani Srbije su na izborima podršku dali predsedničkom kandidatu Demokratske opozicije Srbije Vojislavu Koštunici.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2009.

00:50

Default images

To je bio početak kraja dugogodišnje vladavine režima Slobodana Miloševića, koju su obeležili ratovi, stradanja, siromaštvo, ali i kršenje zakona i ljudskih prava. Pošto Milošević nije priznao čak ni poraz na izborima, građani su za svoj glas morali da se bore na ulici 10 dana kasnije.

Kolumnista nedeljnika “Vreme” Teofil Pančić kaže da se, čak i u teškoj senci otkazivanja “Povorke ponosa”, može reći da je situacija danas bolja kad je reč o poštovanju ljudskih prava.

Demokratija je u Srbiji uznapredovala, iako politička elita često luta, smatra Pančić.

“Ja ne bih olako i populistički govorio ‘sve je isto, samo njega nema’. Nije to baš tako, naravno”, smatra Pančić.

“Ali, mi vidimo na milion primera, a ovaj oko otkazivanja i cirkusa oko ‘Parade ponosa’ nam pokazuje kako naša sadašnja politička elita koju nazivamo, i ona sama sebe naziva demokratskom i proevropskom, često ni sama nije načisto sa demokratskim vrednostima, ne zna kako da se postavi i ima određenu vrstu nelagode kada je u pitanju nešto što nije popularno u javnosti”, ukazuje on.

“Zapravo, vidimo kako olako odustaje i usitnjava demokratske tekovine zbog nekog političkog preživljavanja”, upozorio je Pančić.

Teofil Pančić kaže da je siguran da će kapitalucija države pred nasilnim grupama biti kažnjena u evropskim institucijama.
Povodom nezvaničnih informacija da će otkazivanje “Povorke ponosa” biti negativno ocenjeno u predstojećem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u integracijama, Pančić ocenjuje da bi to bio težak ukor za proevropske vlasti u Srbiji.

“Oni sada pokušavaju da to na nekako kompenzuju nekom vrstom političko-sudsko-tužilačke kampanje protiv pripadnika ekstremističkih, parapolitičkih, paracrkvenih i tome sličnih organizacija”, naveo je Pančić.

“Razume se da bih voleo da to bude nešto što je ozbiljno, ali poučen ranijim iskustvima ja se plašim da će to i ovog puta da se pokaže samo kao trenutna kampanja, koja će se izjaloviti, razvodniti”, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: