Petrović: Još nema oporavka

Privreda Srbije još nije počela da se oporavlja od krize, ali je recesija usporila inflaciju, izjavio je danas ekonomista Pavle Petrović.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.09.2009.

13:49

Default images

Petrović je tokom predstavljanja publikacije "Kvartalni monitor" rekao da je u drugom tromesečju 2009. godine zabeležen pad privrede za 4,4 odsto i da na početku trećeg kvartala nisu uočeni znaci oporavka. On je ocenio da je potrebno smanjiti referentnu kamatnu stopu i sprečiti jačanje dinara da bi Srbija mogla da ostvari rast kada kriza bude prošla i kad Srbija izađe iz recesije.

Dinar je od početka krize oslabio za 11 odsto, ali je od januara ove godine ojačao za pet procenata, kazao je Petrović i dodao da nije lako proceniti za koliko bi dinar još trebalo da oslabi, ali da je u svakom slučaju potrebno sprečiti jačanje domaće valute.

Recesija je usporila inflaciju, tako da nema opasnosti da bi slabljenje dinara dovelo do porasta cena, naveo je Petrović i procenio da će godišnja inflacija u drugom polugođu biti manja od četiri odsto.

Referentna kamatna stopa od 12 odsto je, kako je rekao, previsoka jer u uslovima inflacije od četiri odsto zajmodavcima omogućava godišnji prinos od osam procenata, zbog čega banke sve više pozajmljuju državi, što privatnom sektoru smanjuje mogućnost da dođe do kredita.

Prema podacima izdavača "Kvartalnog monitora", Fonda za razvoj ekonomskih nauka, banke su od početka godine plasirale 500 miliona evra u NBS, a državi su pozajmile 750 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: