Zabrana i navijačkih grupa?

Osim organizacija "Obraz" i pokreta "1389", na listi čija će se zabrana zatražiti od Ustavnog suda, moguće je da se nađu i navijačke grupe, piše "Danas".

Izvor: Danas

Sreda, 23.09.2009.

01:22

Default images

Ministarstvo pravde, zajedno sa Republičkim javnim tužilaštvom, pokrenulo je inicijativu za zabranu ekstremnih desničarskih grupa. Kako se saznaje, do petka se očekuje da policija završi izveštaj o svim organizacijama i grupama koje su pozivale na kršenje ljudskih prava i Ustava.

Prema saznanjima lista “Danas”, analiziraće se ko su privođeni, čiji su to članovi i da li postoji osnova za pokretanje inicijative za njihovu zabranu pred Ustavnim sudom.

Božo Prelević, bivši koministar policije, kaže da kada je reč o zabrani organizacija država mora biti obazriva, jer je poenta kontrolisati te organizacije, a ne naterati ih samo da promene nazive.

“Ništa neće biti postignuto, ako jedini rezultat bude to da, na primer, Nacionalni stroj promeni ime u Srpski stroj. Policija najpre treba da prouči organizacije - da proveri da li su registrovane, kako se finansiraju, da li su povezane sa pojedinim političkim strankama, kako se donose odluke, kao i ko su pripadnici tih organizacija”, rekao je on.

“Potrebno je pravovremeno reagovati, i uveriti ih da oni nemaju ničiju zaštitu, a ne samo da deluje kroz kaznenu politiku”, objašnjava Prelević.

Kada je reč o navijačkim grupama, Prelević kaže da sportski klubovi njih podržavaju i da u brojnim upravnim odborima sportskih klubova sede političari, policajci i tužioci.

Prema njegovim rečima, treba prilikom incidenata uhapsiti i procesuirati što veći broj navijača, jer ako 1.000 navijača učestvuje u incidentu, a procesuira se samo jedan, 999 će ostati u uverenju da će se i sledeći put naći u grupi koja je izbegla kaznu.

Čiplić o kriterijumima za zabranu

Ministarstvo za ljudska prava podržaće i pomoći kolegama iz resora pravde i tužilaštva, kako bi se sve grupe koje propagiraju nasilje rasformirale, a njihovo delovanje zabranilo, izjavio je resorni ministar Svetozar Čiplić.

On je kazao da je Ministarstvo nedavno “prosledilo sva saznanja o povredama ustavnih vrednosti koje su određene organizacije učinile”.

Kriterijumi na osnovu kojih će se odlučivati o zabrani su jasno dati u Ustavu, u članu 55, kazao je Čiplić za "Večernje novosti", navodeći da se može zabraniti ono udruženje "čije je delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje garantovanih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje".

Čiplić je naveo da je na Ustavnom sudu da utvrdi da li postoje udruženja koja ugrožavaju ove vrednosti.

Na pitanje da li neke ultradesničarske organizacije imaju uporište u pojedinim političkim strankama, on je kazao da "može postojati vrednosna korelacija između određenog udruženja i političke stranke".

"Ovo je najčešće neformalna veza i sasvim je očekivana, jer svako ovakvo udruženje ima za cilj da svoj sistem vrednosti nametne kao društveni, to je deo njihovog konzervativizma. Oni razmišljaju o političkoj stranci koja bi takvom sistemu vrednosti bila bliska i koja bi ga promovisala kao deo svog političkog angažmana", rekao je on.

Čiplić je ocenio da za zabranu političkih partija ovakva veza sa ekstremnim organizacijama nije dovoljna i naveo da političke stranke i njihovo delovanje podležu odredbama člana 5. Ustava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: