RS odbacuje Inckove odluke

Najviši zvaničnici RS i srpski predstavnici u organima BiH saopštili su da ne prihvataju poslednje odluke koje je doneo visoki predstavnik Valentin Incko.

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2009.

18:45

Default images

"RS, kao strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, ne prihvata poslednje nametnute odluke visokog predstavnika i odlučna je da se suprostavi kršenju vladavine prava, u potpunosti opredeljena za poštovanje Dejtonskog spoarzuma", saopšteno je posle sastanka najviših zvaničnika RS i srpskih predstavnika u zajedničkim organima BiH, održanog u Banjaluci.

U izjavi se ocenjuje da je visoki predstavnik svojim poslednjim odlukama "grubo nasrnuo i na suverenitet BiH, uskraćujući pravo njenim legalnim institucijama da suvereno odlučuju".

"Mandat visokog predstavnika vezan je isključivo za tumačenje i provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne za njegovu reviziju kroz nametanje zakona", stoji u izjavi.

Optužujući Incka da je zloupotrebio svoja ovlaštenja, u izjavi se navodi da je visoki predstavnik "izvršio udar ne samo na Dejtonski sporazum i Ustav, već i na vlasničke odnose u kompaniji Elektroprenos, ugrozivši imovinu RS i njenih građana".

"Poslednja odluka visokog predstavnika predstavlja još jedan korak ka podeli BiH", ističe se u izjavi.

Visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo je set zakona kako bi se okončala supervizija nad Brčko distriktom.

Nametnuti zakoni odnose se na izmenu zakona o državljanstvu, o snabdevanju strujom i o raspodeli sredstava od sukcesije u distriktu Brčko.

Najviši zvaničnici RS i srpski poslanici u parlamentu BiH upozorili su međunarodnu javnost da je "krajnje vreme da se prekine sa pravnim i svakim drugim nasiljem koje nad RS vode tzv. visoki predstavnici, koji su već duži vremenski period očigledno izvor problema, a ne rešenja u BiH".

Pozvali su visokog predstavnika da se "vrati u okvire svojih ovlaštenja, koja proističu iz međunarodnog sporazuma, da povuče svoje antidejtonske i antiustavne odluke", upozoravajući da će, ako se to ne desi, sve posledice svojih odluka snositi isklučivo Valentin Incko.

U izjavi se najavljuje i mogućnost tužbe protiv svih visokih predstavnika, koji su, kako se navodi, mimo Dejtonskog sporazuma i "bonskih ovlaštenja" nametali zakone.

Izjavu su potpisali predsednik RS Rajko Kuzmanović, premijer Milorad Dodik, predsednik parlamenta Igor Radojičić, srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Sspirić, srpski ministri i zamenici ministara u Savetu ministara BiH, kao i poslanici SNSD, SDS-a, PDP-a, DP-a i DNS-a u parlamentu BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: