Zelaja u brazilskoj ambasadi

Svrgnuti predsednik Hondurasa Manel Zelaja sklonio se u brazilsku ambasadu u prestonici Hondurasa Tegusigalpi, objavila je lokalna televizija "Telesur".

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 22.09.2009.

01:54

Default images

Vest je potvrdio i brazilski ministar spoljnih poslova Selso Amorim. Obraćajući se novinarima u Njujorku, ministar Amorim je rekao da se Zelaja zajedno sa suprugom sklonio u brazilsku ambasadu u Tegusigalpi i da je sa njim razgovarao telefonom.

Zelaja je ranije saopštio da se vratio u zemlju skoro tri meseca posle vojnog puča uprkos upozorenjima da će biti uhapšen.

Prethodno je portparol američkog Stejt departmenta Jan Keli potvrdio tu informaciju, ali je dodao da ne zna tačno gde se Zelaja nalazi.

Keli je naveo da u ovom trenutku jedino može da ponovo pozove obe strane, što se čini gotovo svakodnevno, da ispolje odmerenost i uzdržanost "od svega što može izazvati nasilje".

Ni Zelaja nije otkrio mesto gde se nalazi, ali je jedan njegov saradnik rekao da se predsednik nalazi u zgradi UN u Tegusigalpi. Kasnije su iz UN demantovali da se Zelaja nalazi u njihovoj zgradi.

Ispred te zgrade se međutim okupilo između 3.000 i 4.000 Zelajinih pristalica uzvikujući "Da, uradili smo to!".

Vlasti u Hondurasu, koje su podržale puč izveden 28. juna, nakon kojeg je Zelaja proteran iz zemlje, zavetovale su se da će svrgnutog predsednika uhapsiti ako se vrati u ovu centralnoameričku zemlju.

Policijski čas u Hondurasu

Privremene vlasti Hondurasa uvele su danas policijski čas u celoj zemlji neposredno pošto se svrgnuti predsednik Manuel Zelaja vratio u tu latinoameričku državu i našao utočište u ambasadi Brazila, izjavio je portparol vlade.

"Vlada je proglasila policijski čas u celoj zemlji od 16 časova posle podne do 6 časova ujutru da bi se sačuvao mir u zemlji", izjavio je Rojtersu portparol Rene Sepeda.

Hiljade Zelajinin pristalica se okupilo oko brazilske ambasade u glavnom gradu Tegusigalpi, dok je stotinak policajaca raspoređeno u blizini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: