U blokadi zbog ponašanja države

Javna preduzeća zbog neizmirivanja svojih obaveza od početka godine oterala su u blokadu više od 3.000 preduzeća, piše “Danas”.

Izvor: Danas

Utorak, 22.09.2009.

01:08

Default images

U privatnim preduzećima u Srbiji plate se trenutno isplaćuju sa prosečnim kašnjenjem od čak 37 dana, pokazuju podaci Unije poslodavaca Srbije. Krivicu za ovakvo stanje privrednici dobrim delom vide u ponašanju države, koja ne izmiruje svoje obaveze prema preduzećima, zbog čega mnoga od njih posluju na ivici likvidnosti, piše list.

Iako je tačne podatke o dugu države prema privredi teško dobiti, pošto ih zvanična statistika ne evidentira, prema ranijim procenama Unije poslodavaca ova brojka je dostigla 96 milijardi dinara, a u određenim periodima je probijala i čitavih 130, pa čak i 150 milijardi.

“U januaru ove godine, plate su se isplaćivale sa relativno malim kašnjenjem od osam dana u proseku, što je već u aprilu naraslo na 16 dana, a zatim postupno i na 37, koliko iznosi danas”, kaže portparol Unije poslodavaca Dragoljub Rajić.

“Veliki problem će nastati krajem ove i početkom naredne godine, kada je promet redovno niži, što će dovesti do još većeg kašnjenja i socijalnih pritisaka”, upozorava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: