Slučaj Bitići: Oslobođajuća presuda

Veće za ratne zločine u Beogradu oslobodilo je krivice Sretena Popovića i Miloša Stojanovića na suđenju za pomaganje u ubistvu braće Bitići 1999. godine.

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2009.

00:53

Default images

Obrazlažući oslobađajuću presudu Popoviću i Stojanoviću, predsedavajući sudskog veća Vesko Krstajić rekao je da "radnje opisane u preciziranoj optužnici od 3. septembra tokom dokaznog postupka nisu dokazane". Tužilaštvo najavljuje žalbu, a izricanju presude prisustvovali su i predstavnici ambasade SAD u Beogradu koji nisu želeli da komentarišu odluku suda.

Ozarena lica i pozivi na slavlje, nakon što je sud doneo oslobađajuću presudu, navodeći da u postupku nisu dokazani navodi optužnice protiv Stojanovića i Popovića.

Izmenjenom optužnicom tužilaštvo ih je, umesto kao saizvršioce ubistva, teretilo da su uskratili pravo na suđenje i mučili Mehmeta, Ilija i Agrona Bitići.

Predsedavajući sudskog veća Vesko Krstajić je naglasio da je u izmenjenoj optužnici izostavljena ranija kvalifikacija "saizvršioci u ubistvu" koja je Popovića i Stojanovića teretila za pomaganje u ubistvu.

"Nakon oko 50 i više saslušanih svedoka i veštaka došli smo do zaključka da ne stoje radnje koje se njima stavljaju na teret", naveo je Krstajić. On je naveo da su braća Bitići imala status ratnih zarobljenika i da u tom slučaju ne može biti govora o njihovom protivpravnom hapšenju ispred zatvora u Prokuplju što se dvojici optuženih stavlja na teret.

"Za to nema nijednog dokaza jer je jasno da su okrivljeni braću Bitići, po naredbi generala Vlastimira Đorđevića, predali radnicima MUP-a, te nisu mogli znati kakva je njihova buduća sudbina. Jasno je da i policija ni istražni sudija nisu utvrdili ko je, kada i s kojim motivom ubio braću Bitići", kaže Božo Prelević, advokat Sretena Popovića i Miloša Stojanovića.

Braća Bitići bili su pripadnici "Atlantske brigade", koja je bila pod komandom OVK. Uhapšeni su u junu 1999. zbog ilegalnog ulaska u Jugoslaviju i osuđeni na 15 dana zatvora. Nakon što su izdržali kaznu pripadnici MUP-a odveli su ih u Petrovo selo, gde su ubijeni 9. jula.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici u tom mestu 2001. godine.

Tokom suđenja saslušan je i tadašnji načelnik resora javne bezbednosti Vlastimir Đorđević, koji je svedočio video linkom iz Haga.

Pred sudom se pojavio i načelnik obuke u nastavnom centru Petrovo Selo Goran Radosaljević Guri, koji je rekao da je u vreme ubistva bio na odsustvu i da je Đorđević izdao nalog njegovom pomoćniku da Bitići budu prebačeni u Petrovo Selo.

O slučaju je trebalo da svedoči i komandant JSO Milorad Ulemek Legija koji je to odbio bez objašnjenja.

Tužilaštvo za ratne zločine nije zadovoljno isrečenom presudom i najavilo je žalbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: