Iznajmljivanje stanova na dan

U Beogradu se sve više razvija novi biznis, iznajmljivanje stanova na dan, koji je već godinama aktuelan u svetu.

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2009.

10:19

Default images

U ponudi su najviše garsonjere i dvosobni stanovi, koji se mogu iznajmiti za cenu od 30 do 50 evra, ali ima i luksuznih objekata, čija je cena i do 500 evra. Klijentela je različita. Od onih koji su poslovno u Beogradu, do stanovnika prestonice koji ovu pogodnost koriste za intimne trenutke.

Slobodan Čocić, vlasnik garsonjere u centru Beograda koja se iznajmljuje na dan, kaže da se opredelio za ovu vrstu usluge, jer je u odnosu na klasično mesečno izdavanje, zarada veća.

“Cena je, na primer, bila 250 do 300 evra mesečno, a ovako može dosta više da se zaradi. Normalno zavisi od popunjenosti, najviše. Jednostavnije je, veća je zarada i mnogo mirniji način”, objašnjava Čocić.

Cene su različite u zavisnosti od broja gostiju u stanu, kao i od turističke sezone.

Cena dnevnog odmora se kreće oko 25 evra. Cena za garsonjeru je od 35 do 55 evra po danu. Stan je jeftiniji ukoliko ga uzimate na više noći.

Pored garsonjera, u ponudi su uglavnom jednosobni ili dvosobni stanovi, a mogu se naći i luksuzni stanovi čija je cena i do 500 evra.

Nezvanično, u prestonici postoji oko 600 stanova koji se iznajmljuju na ovaj način. Klijentela je raznolika. Od studenata, do mladih iz regiona koji dolaze zbog provoda, preko poslovnih ljudi, do onih kojima ovi stanovi služe za intimne trenutke.

U Beogradu se izdaju i luksuzni stanovi i kuće. U ovim objektima su i mini barovi, zatim džakuzi, ogledala na plafonima spavaćih soba.

Klijentima koji koriste ove pogodnosti najviše odgovara diskrecija, tako da ove stanove ne možete naći u oglasima ili u agencijama, već se izdaju po ličnoj preporuci.

Stanovi na dan nalaze se i u ponudi turističke organizacije Beograda, a ponuda se može videti i na nekom od specijalizovanih sajtova.

“Savet naš stanodavcima je da budu regularni. Da se najave Turističkoj organizaciji Beograda, da kategorizuju stanove, jer drugačije ne može ni biti u turističkoj ponudu Beograda”, ističe vlasnik sajta “Stan za dan” Slaviša Đoković.

On dodaje da je potrebno da inspekcija pregleda stan, napravi zapisnik i da je u tom momentu stan regularan.

Pored ponude za prenoćište, turisti će na specijalizovanim sajtovima uskoro moći da dobiju sve potrebne informacije o prestonici.

“Planirane su video prezentacije stana ili hostela i video materijal koji je prilagođen internetu. Zatim samog bukinga, odnosno rezervacije na sajtu. Do onog krajnjeg elektronskog plaćanja”, kaže Sandra Abramović iz BPRO solution.

Iznajmljivanje stanova na dan u svetu je aktuelno godinama. U Srbiji je ovo još novi biznis sa mnogim nerešenim pitanjima, pogotovu u vezi s obavezama prema državi i s kontrolom stanodavaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: