Međunarodni dan mira

U svetu se obeležava Međunarodni dan mira, koji će ove godine biti posvećen inicijativi za nuklearno razoružanje.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.09.2009.

01:54

Default images

"Iskoristiću ovaj važan dan da zatražim od vlada i građana sveta da se usredsrede na važna pitanja nuklearnog razoružanja i neširenja tog oružja", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun u poruci povodom Dana mira, koji se od 1981. godine obeležava 21. septembra.

Generalni sekretar svetske organizacije istakao je da su događaji poslednjih godina potvrdili da i dalje postoji pretnja nuklearne katastrofe i da će ona pretiti svetu sve dok postoji rizik da neke zemlje i teroristi mogu imati ili razvijati nuklearno naoružanje.

Ban je podsetio da će ovogodišnji Međunarodni dan mira biti obeležen u vreme 64. sednice Generalne skupštine UN, kojoj će prisustvovati mnogi svetski lideri, a njih je generalni sekretar pozvao da ozbiljno razmotre to pitanje.

On je podsetio da SAD i Rusija idu ka novom sporazumu o smanjenju nuklearnog arsenala, kao i da su se na Konferenciji o razoružanju sve zemlje učesnice koje imaju nuklearno naoružanje dogovorile da zajednički rade na razoružanju i neširenju nuklearnog oružja.

Ban je naveo i da su u prethodnih 100 dana UN sprovele inicijativu za ukazivanje ljudima širom sveta na troškove i opasnost od nuklearnog oružja.

UN su preko društvenih internet mreža Tviter (Twitter), Majspejs (MySpace) i Fejsbuk (Facebook), putem mejlova, poruka, radio-emisija i u akciji "od usta do usta" objavile 100 razloga za razoružanje.

Ban je naveo da će i slavne ličnosti pomoći u širenju slogana: "Moramo se razoružati".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: