Ivanović: Po pasoš u Beograd

Građani sa Kosova nove pasoše i lične karte mogu izvaditi pod istim uslovima kao i ostali građani, ali moraju da to učine u Beogradu, kaže Oliver Ivanović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2009.

01:21

Default images

Uredba za izdavanje pasoša državljanima Srbije koji imaju prebivalište na Kosovu objavljena je u "Službenom glasniku", a stupila je na snagu 17. septembra. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović za B92 kaže da su uslovi isti kao i do sada, ali će se od sada pasoši za građane sa Kosova izdavati isključivo u Beogradu.

“Svi koji žive na Kosovu i Metohiji, a koji nisu do sada izvadili pasoš i ličnu kartu, moraće to da urade u koordinacionoj upravi policije u Beogradu, a procedura je ista kao za sve ostale građane”, objasnio je on.

Na pitanje da li to znači da će i građani sa prebivalištem na Kosovu od 1. januara moći da putuju bez viza, Ivanović kaže da to samo znači da će dobiti biometrijski pasoš.

“Mislim da će se to još dogovarati u periodu pred nama sa predstavnicima EU u Briselu”, dodao je on.

Jedan od uslova Evropske komisije za ukidanje viza građanima Srbije od 1. januara, između ostalog, bilo je i donošenje nove procedure izdavanja pasoša osobama koje imaju prebivalište na Kosovu. Još nije jasno da li to znači da za te građane neće važiti "beli šengen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: