Kurti: Albanci u CG diskriminisani

Albanci u Crnoj Gori su u mnogim segmentima života diskriminisani, kaže lider kosovskog pokreta “Samoopredeljenje” Albin Kurti.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.09.2009.

00:45

Default images

On je u intervjuu za podgoričke “Vijesti” rekao da Albanci nisu dovoljno zastupljeni u državnim institucijama, sudstvu i policiji u Crnoj Gori, kao i da nema Albanaca zaposlenih u ministarstvima prosvete ili kulture, sporta i medija, navodeći da "čak i glavni tužilac u Ulcinju nije Albanac".

"Nije slučajno što Albanci nisu zadovoljni udžbenicima iz kojih uče njihova đeca, kao i tretmanom koji albanska kultura i jezik imaju u Crnoj Gori”, naveo je Kurti.

On je kritikovao crnogorske vlasti zato što ne žele da daju punopravnu opštinu Albancima u Tuzima, ističući da je granica “nerešeno pitanje”, kao i da su granice Morskog dobra Ulcinj “pod jačom kontrolom od ostalih primorskih gradova”.

Kurti je naveo da se Crna Gora, nakon proglašenja nezavisnosti, “nikada nije odredila prema kolonizaciji albanskih teritorija tokom 20. veka”.

“Granica je bitan problem koji će se pojaviti između Kosova i Crne Gore. U Kumanovskom sporazumu iz 1999. godine NATO je prihvatio mape generala Jugoslovenske armije, a one su na štetu Kosova u odnosu na najbliže susede”, naveo je Kurti, tvrdeći da će se zbog toga javiti spor oko hiljadu hektara koji pripadaju opštini Peć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: