Zatvor za ultradesničare

Beogradska policija privela je juče 37 ultradesničara zbog kršenja zabrane okupljanja na javnim mestima. Četvorici je određen zatvor do 30 dana.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 21.09.2009.

00:37

Default images

Skoro na svakom ćošku u centru Beograda i danas se mogu videti policajci koji će obezbeđivati doček košarkaša ispred Skupštine grada. I pored zabrane "Pokret 1389" najavio je da će se okupiti na Trgu Republike. Direktor policije Milorad Veljović rekao je da će policija reagovati ako bude okupljanja.

U postupku pred gradskim sudijom za prekršaje kažnjeno je 25 osoba koje su prethodnog dana privedene zbog nepoštovanja zabrane okupljanja na pojedinim mestima u Beogradu, rekao je zamenik strešine Gradskog sudije za prekršaje Milan Marinović.
On je precizirao da je zbog nepoštovanja zabrane održavanja skupa u centru grada kazna zatvora od 30 dana izrečena predsedniku Upravnog odbora udruženja "Srpski narodni pokret 1389" Radojku Ljubičiću i pripadniku tog udruženja Miši Vaciću, kao i generalnom sekretaru "Obraza" Mladenu Obradoviću.

Prema njegovim rečima, jednoj osobi kod koje je poilicija pronašla bokser, na osnovu zakona o oružju i municiji izrečen je kazna zatvora u trajanju od 10 dana, a momku kod koga je nadjena baklja, na osnovu zakona o prometu eksplozivnih materija, izrečena je zatvorska kazna od sedam dana.

Dvadesetak privedenih kažnjeno je novčanom kaznom, zbog neposedovanja lične karte, naveo je Marinović.
Corax (www.danas.rs)
Bivši načelnik Državne bezbednosti Goran Petrović rekao je za B92 da je trenutna bezbednosna situacija posledica neozbiljnih i pogrešnih izjava i poteza najviših funkcionera grada i države.

“Policija je morala nakon prijavljivanja ovog skupa zajedno sa BIA da pojača kontrolu nad pripadnicima ovih grupa, pošto se podrazumeva i da je pravilo struke da budu pod pažnjom, operativu i nadzor i predupredi bilo kakvo ugrožavanje bezbednbosti građana i države” ocenio je Petrović.

Gostujući u Kažiprstu na Radiju B92 Goran Miletić iz koalicije protiv diskriminacije rekao je da država u mnogim situacijama nije pravovremeno reagovala.

Hapšenja koja su proteklih dana usledila, prema njegovom mišljenju, kasna su reakcija policije.

“Juče sa na meti bili Romi, danas npr. Albanci pa su onda došli na red ljudi iz gej populacije i sada su došli računi za naplatu. Prvi račun koji sam video posle otkazivanja Povorke ponosa bio je napad na australijskog državljanina tako izgleda taj račun za naplatu. Ako nekog ne uhapsite i ne kaznite i to one koji krše zakon onda to izgleda tako” smatra Miletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: