Napadnut australijski turista

Australijskog državljanina Džejmsa Brauna napala su dvojica mladića danas u Beogradu, na Kalemegdanu. Napadači su mu naneli lakše telesne povrede.

Izvor: B92

Nedelja, 20.09.2009.

13:39

Default images

Posle pregleda na Urgentnom centru, Braun je pušten iz bolnice u pratnji policije koja će njega i njegove prijatelje obezbeđivati sve do napuštanja Srbije. Braunovi prijatelji rekli su za B92 da su ga u javnom toaletu kod kalemegdanske tvrđave napala dvojica mladića. Napad je bio munjevit, a Braunu je povređen nos.

Prilično uznemireni strani turisti ispričali su policiji da su i pre napada primetili grupu mladića koja ih je pratila dok su u prodavnici kupovali suvenire iz Srbije.

Prema njihovim rečima, napadu nije prethodila nikakva rasprava niti bilo kakav fizički sukob. Stranci navode da su u Beograd došli kako bi prisustvovali venčanju svog prijatelja i jedne Beograđanke, a da su se, uprkos upozorenjima da to ne čine, našli na Kalemegdanu jer su želeli da pre odlaska iz Beograda obidju tu znamenitost srpske prestonice.

Nada Macura iz Hitne pomoći za B92 kaže da se incident dogodio oko 13 časova.

" U 12:49 na poziv MUP-a otišli smo na Kalemegan kod javnih toaleta. Rečeno nam je da je navodno povređeno lice, da je u pitanju povreda glave”, rekla je za B92 Nada Macura iz Hitne pomoći.

"Naš lekar je bio na licu mesta, i lakše su prirode te povrede. Osoba je prebačena do Urgentnog centra. Radi se o stranom državljaninu”, objasnila je ona.

Policija je nakon incidenta uzela izjave od očevidaca, a australijskim turistima dodeljeno je policijsko obezbeđenje.

Za sada nema zvanične policijske potvrde da incident ima veze sa današnjim okupljanima ultradesničarskih organizacija u centru grada, koje je policija zabranila i sprečavala. Podsetimo, od jutros su u glavnom gradu Srbije pojačane policijske patrole, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Đilas o današnjem napadu

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas reagovao je na vest o napadu na australijskog turistu.

"To je još jedan u nizu događaja koji se dešavaju u ovom gradu već poslednjih ne znam ni sam koliko meseci. Ono što me raduje jeste da danas imamo vrlo jasno prisustvo policije na svim gradskim ulicama”, rekao je Đilas za B92.

On je podsetio da je poslednjih dana već bilo hapšenja, a da su neki od uhapšenih već osuđeni kod sudije za prekršaje.

"Ono što je najvažnije je da se ne stane sa današnjim danom, nego da se ta akcija policije u koju treba da se uključe i tužilaštvo i sud nastavi sve do trenutka kada ćemo imati takvu situaciju u Beogradu da se svi građani, bili oni srpske nacionalnosti ili naši gosti osećaju bezbedno”, izjavio je Đilas.

Zorić: Tražimo oštre kazne

Portparol Republičkog javnog tužioca Tomo Zorić potvrdio je da je dobio informaciju o napadu huligana na australijske državljane.
Tomo Zoriæ (Beta, arhiva)
"Povodom ovog događaja želim da poručim, u ime državnog tužioca Slobodana Radovanovića, da Republički javni tužilac zahteva od svih nadležnih institucija najstrožije kažnjavanje i privođenje pravdi svih ovih lica koji nasiljem vrše krivična dela”, izjavio je Zorić.

"Takođe, podržavamo i zahtev gradonačelnika Dragana Đilasa da se napravi širok front borbe protiv nasilja u koji će se ukljčiti sve državne institucije kako bi se sprečilo nasilje na ulicama Beograda i kako bi Beograd i Srbija postali bezbedna mesta za sve građane”, rekao je on.

“Zaista želimo da se najoštrije sankcionišu svi oni koji prave ovakve izgrede, jer to je mala grupica ljudi koja šalje u svet jednu zaista jako lošu sliku o Srbiji”, poručio je Zorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

184 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: