Konferencija osoba sa distrofijom

U Beogradu se održava najveća međunarodna konferencija osoba sa distrofijom, čiji je cilj bolje lečenje i bolja socijalizacija osoba sa distrofijom u Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 19.09.2009.

01:24

Default images

U Savezu distrofičara nadaju se i da će skup obezbediti saradnju naših klinika sa medicinskim stručnjacima iz vodećih evropskih instituta. Predstavnici udruženja distrofičara iz 14 evropskih zemalja okupili su se u Beogradu na najvećem međunarodnom skupu posvećenom medicinskim i socijalnim dostignućima u oblasti neuromišićnih oboljenja.

“Ovaj skup za nas inače predstavlja jedinstvenu priliku da se na jednom mestu okupe naši i strani vodeći medicinski stručnjaci, ali i lideri invalidskog pokreta i to Evrope i Srbije, da razmene dosadašnja iskustva i prakse, da unaprede svoja znanja kako u oblasti prevencije, tako i terapijskih mogućnosti koje se pružaju osobama obolelim od progresivnih neuromišićnih bolesti”, kaže predsedavajuća Saveza distrofičara Srbije, Ivanka Jovanović.

Tema skupa je i samostalni život osoba sa distrofijom, a u Beogradu se uslovi života, za osobe sa invaliditetom, još moraju poboljšati

“Ne samo u smislu otklanjanja arhitektonskih barijera, što je veoma veliki problem, nego i u pravcu promene odnosa građana Beograda, ustanova u Beogradu, prema potrebama koje imaju osobe sa invaliditetom, prema potrebnim promenama i u zdravstvenim ustanovama”, kaže zamenik predsednika Skupštine grada Beograda, Zoran Alimpić.

U Srbiji živi oko 800 000 osoba sa invaliditetom. Od 2000. godine, usvojeni su brojni zakoni vezani, pre svega, za njihova ljudska prava.

“Nažalost, u primeni tih zakona još uvek ne možemo potpuno biti zadovoljni, ni u senzitivnosti javnosti prema položaju osoba sa invaliditetom, to su sve stvari na kojima ćemo dalje raditi, dakle striktna primena svih zakonskih odredbi”, poručuje ministar rada i socijalne politike, Rasim Ljajić.

“I tu bih posebno spomenuo novi zakon o zapošljavanju i rehabilitaciji osoba sa invaliditetom. Imamo svega 13 odsto osoba sa invaliditetom koje su zaposlene”, podseća on.

Zasedanje se održava pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Borisa Tadića, a u organizaciji Saveza distrofičara Srbije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: