Povratak u Rudice kod Kline

U selu Rudice kod Kline završeno je deset kuća za Srbe povratnike, a u to selo pristigli su članovi još sedam porodica koje bi želele da se vrate.

Izvor: B92

Subota, 19.09.2009.

01:21

Default images

Rudice su udaljene 20 kilometara od Kline, a članovi desetak srpskih porodica u to mesto su se vratili u maju. Među njima je i porodica Dašić.

“Za sad je dobro, slažemo se sa Albancima dobro, nemamo problema. Kako će dalje da bude, stvarno ne znam. Imamo struju. Dobro, neki put nestaje, ali imamo struju, imamo vodu, sve su nam uradili – bunare, pumpe, voda unutra, kupatila – sve su nam znači uradili”, kaže Snežana Dašić.

Povratak u zavičaj za većinu povratnika bio je jedini cilj.

“Presudila je želja za rodnim krajem i da budemo na svome. Znači, svoje zemljište, rodbina….”, navodi Nebojša Dašić.

Članovi desetak srpskih porodica u Rudice su se vratili u maju, bili su u kolektivnom prihvatnom centru. Kad su završene kuće, u Rudice su stigli i ostali članovi njihovih porodica.

Žive od socijalne pomoći. Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), koji im je i gradio kuće, obećao je hranu za šest meseci.

Povratnicima u Rudice pre pet dana su simbolično uručeni ključevi završenih kuća. Plan je da se u Rudice vrati još srpskih porodica.

“Imamo još negde u planu deset povratničkih kuća, imamo most koji bi trebalo da se radi da poveže dve srpske zajednice, a to jesu sela Berkovo i Rudice. Time bismo povezali celo stanovništvo koje boravi u ovom selu”, objašnjava predsednik sela, Bogdan Dašić.

U prvoj ovogodišnjoj fazi projekta, na Kosovo treba da se vrati 180 porodica. U drugoj fazi povratka i integracije broj povratničkih porodica treba da bude veći.

“Uskoro ćemo, nadam se do kraja nedelje, potpisati sporazum RRK 2 – to je povratak i reintegracija na Kosovu 2 – gde će biti takođe potpomognuto preko 200 porodica ove i naredne godine”, najavljuje ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Saša Rašić.

Povratak u Rudice je za Srbe povratnike iz ostalih sela bio događaj. Ekipa B92 zatekla je nekoliko mladića iz obližnjih sela Biča i Vidanje.

Oni su povratnici nekoliko godina. Njima nedostaju njihovi vršnjaci i posao.

“Kada bi mogao da se omogući posao neki, da omladina ima posao, da radi, da bi se vezala za taj posao, da bi opstala ovde – a toga ovde nema. I zbog toga narod iz Srbije ne može da se vrati. To je najveći problem, znači to, a sve ostalo posle”, kaže meštanin Igor Dončić.

Posla nema ni za povratnike u selu Rudice. Dobili su tri traktora da bi se bavili poljoprivredom.

Među povratnicima u Rudice petoro je dece. Oni će u školu najverovatnije u susedna sela, koja su udaljena i po 15 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: