Đelić: SSP važniji od kandidature

Prioritet u evropskim integracijama Srbije sada treba da bude deblokada Sporazuma o saradnji i pridruživanju, smatra potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 18.09.2009.

01:08

Default images

Evropski komesar Oli Ren i Božidar Đelić saglasili su se da je vreme za odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom. U ovom trenutku, prioritet Srbije mora biti rad na evropskim integracijama i saradnja sa Tribunalom, kako bi bio uspostavljen konsenzus unutar Unije za primenu SSP-a, rekao je Đelić za list “Danas“.

Taj put obezbeđuje efikasno podnošenje kandidature, a potom i dobijanje statusa kandidata i otvaranje pregovora, objasnio je on.

Srbija će biti, kao što je dogovoreno s evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom, tema na Savetu ministara EU u oktobru i ukoliko se tada ne postigne konsenzus, ponovo će se o tome razgovarati na decembarskom samitu EU, rekao je Đelić, koji je juče u Briselu razgovarao sa Olijem Renom.

Tada će zvaničnicima EU biti na raspolaganju izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca.

Nije u interesu Srbije da pokuša da napravi kratkoročni marketinški proboj bez suštinskog napretka, izjavio je on.

Svi su izgledi da će ovaj izveštaj Evropske komisije biti najpozitivniji do sada, naveo je Đelić.

On je rekao da mu je komesar za proširenje EU preneo stav Evropske komisije da je vreme da se primeni Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom.

"Za Srbiju je najbolji način rada sa Evropskom unijom putem saradnje. To uključuje i odluku o utvrđivanju pravog vremena za podnošenje kandidature za članstvo u EU. Naša pravila su jasna. Treba potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju odnosno njegov ključni deo, a to je Prelazni trgovinski sporazum. Neophodno je dakle da na snagu stupi Prelazni sporazum da bi se prešlo na sledeći korak za kandidaturu", rekao je Ren juče, posle razgovora sa Đelićem.

Evropska unija odobrila je juče Srbiji budžetsku pomoć od 100 miliona evra, a kako je najavljeno iz Brisela, biće odobreno još 200 miliona evra makrofinansijske podrške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: