Španija optužila troje nacista

Trojica bivših čuvara nacističkih logora, koji su živeli više godina u SAD, optuženi su u Španiji za saučesništvo u genocidu i zločine protiv čovečnosti.

Izvor: B92

Petak, 18.09.2009.

01:06

Default images

Španski sudija Ismael Moreno izdao je međunarodne naloge za hapšenje Johana Lepriča, Antona Titjunga i Josiasa Kumpfa. Prema optužnici na 18 strana Kumpf sada živi u Austriji, a druga dvojica su još u SAD.

Moreno je naveo da su trojica osumnjičenih bili članovi nacističke SS garde Totenkopf i da su služili u logorima ili u Mauthauzenu u Austriji pod nacističkom okupacijom ili u Zahzenhauzenu u Nemačkoj.

Titjung (85) je rođen na teritoriji današnje Hrvatske, sada živi u američkoj državi Viskonsin. Leprič (85), koji je rođen u Rumuniji, živi u Detroitu u državi Mičigen.

Kumpf (84) je rođen na teritoriji današnje Srbije i živeo je u Rasinu, u državi Viskonsin, pre nego što je deportovan u Austriju.

Sva trojica su se naselila u SAD posle Drugog svetskog rata i stekla američko državljanstvo, ali im je ono oduzeto poslednjih godina kada su američke vlasti zaključile da su prikrili svoju nacističku prošlost, prenosi agencija AP.

Moreno je izdao optužnicu u skladu sa španskim poštovanjem principa univerzalne nadležnosti koja dozvoljava da se posebno teški zločini kao što je genocid, tortura ili terorizam, procesuiraju u Španiji iako su počinjeni na drugoj teritoriji.

Moreno istražuje ovaj slučaj od jula prošle godine na zahtev porodica Španaca koji su deportovani u nacističke logore.

Četvrti osumnjičeni koji je naveden u prvobitnoj istrazi, Džon Demjanjuk, deportovan je iz SAD u Nemačku u maju da mu se tamo sudi i nije naveden o ovoj optužnici.

Portparolka austrijskog minsitarstva spoljnih poslova Katarina Svoboda rekla je da Austrija još nije zvanično obaveštena o ovoj optužnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: