Tadić: Država će sprečiti nasilje

Pred Povorku ponosa, predsednik Srbije Boris Tadić poručuje da će država učiniti sve da zaštiti građane od nasilja.

Izvor: B92

Petak, 18.09.2009.

12:10

Default images

Predsednik Tadić poručio je da će država reagovati na svaki vid nasilja na ulicama Beograda i da neće dozvoliti da se stvori atmosfera haosa. On je najoštrije osudio divljanje navijača i napade na strane državljane prethodnih dana i naveo da nadležni državni organi moraju da učine sve da se počinioci nasilja uhapse i najstrože kazne, saopštila je Pres služba predsednika.

Tadić je precizirao da će država učiniti sve da zaštiti građane bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, polnu ili političku orijentaciju, jer nijedna grupa, ma kakav predznak imala, ne sme da poseže za pretnjama i nasiljem, niti da uzima pravdu u svoje ruke i ugrožava živote onih koji drugačije misle ili jesu drugačiji. U Srbiji će se Ustav, zakoni i javni red i mir poštovati, a bilo kakvi napadi na vojsku, policiju, novinare, službena lica, kao i ostale građane, neće se tolerisati i protiv počinilaca će se preduzeti sve zakonske mere, rekao je Tadić.

Podsetimo, Vlada Srbija je juče, povodom predstojeće "Povorke ponosa", konstatovala da državni organi treba da obezbede slobodno ispoljavanje jednakosti i različitosti.

Ljajić: Bezbednost građana u prvom planu

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ocenio je da je predstojeća "Povorka ponosa" izuzetno rizičan skup i da bezbednost građana mora biti u prvom planu, jer je važno kakva će slika otići u svet.

Ljajić je novinarima rekao da, u skladu sa Zakonom protiv diskriminacije, svaki građanin pojedinac, grupa i udruženje ima pravo na izražavanje političkog i svih drugih stavova, "ali da je ovo situacija u kojoj je bezbednost građanja na prvom mestu u odnosu na sve ostalo".

"Imamo promenu prioriteta i najvažnije je tog dana obezbediti red i mir, ma šta mi pojedinačno mislili o toj manifestaciji", istakao je Ljajić i naglasio da "nazovi patriote, koje sada pozivaju na kontra okupljanja, ne čine dobro zemlji".

Novi potez protivnika Povorke

Nakon najava da će izlaskom na ulice pokazati stav o povorci ponosa, ali i pretnji da učesnici znaju šta ih čeka, protivnici povorke otišli su korak dalje. Srpski narodni pokret “1389“ prosledio je svim beogradskim redakcijama i-mejl da će otkupljivati fotografije učesnika “Parade ponosa“ da bi ih objavljivao na “jednom sajtu“, “kako bi roditelji mogli da prepoznaju seksualno devijantne osobe i zaštite decu od njihovog štetnog uticaja“.

"Kasnije ćemo videti kako će se to odvijati. Samo slikanje nije krivično delo, ali kasnije, kontekst u koji će biti stavljene te fotografije - to ćemo sve videti”, kaže portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

“Ja vam sada ne mogu odgovoriti tako na jedno hipotetičko pitanje, moraćemo da vidimo kako se one koriste, pa ćemo onda moći da damo precizniji odgovor", rekao je on.

U Koaliciji protiv diskriminacije kažu da pozivi na nasilje ekstremnih grupa, ne samo Ustav, već i nedavno izmenjeni Krivični zakonik, definiše kao poziv na linč, što je krivično delo kažnjivo zatvorom.

“I samo pripremanje, pozivanje ili proganjanje, ili bilo šta drugo, predstavlja već samo krivično delo. Ono se kažnjava sa tri godine, ili malo blaže, ali je svakako krivično delo”, objasnio je Goran Miletić iz Koalicije za borbu protiv diskriminacije.

Đilas: Grad čini sve da ne bude nasilja

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da su ocene da je najavljena “Parada ponosa” manifestacija visokog rizika, pored ostalog, posledica činjenice da za nasilje na prethodnoj takvoj manifestaciji niko nije kažnjen.

"Ona je takva, između ostalog, i zato što niko od učesnika nereda na prethodnoj paradi (2001. godine) nije kažnjen", kazao je Đilas i ocenio da njegova ranija izjava da se ne slaže i ne razume potrebu za organizacijom povorke neće doprineti neredima.

"Mi ćemo kao grad učiniti sve da se glave ne lome i da se imovina Beograda ne uništava. Krizni štab će zasedati sve vreme, a zamolili smo i televiziju Studio B da celu manifestaciju pokrije sa što više kamera", naveo je Đilas.

Prijavljena jedino "Povorka ponosa"

Za subotu uveče ili nedelju pre podne u centru Beograda, danas do 13 sati nijedna od organizacija ili grupa građana nije prijavila organizovanje skupa, osim učesnika "Povorke ponosa", rečeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Povorka ponosa", koju organizuju udruženja za zaštitu prava lezbejske, gej, biseksualne i transrodne populacije (LGBT), najavljena je za nedelju, 20. septembar u centru Beograda, sa početkom u 11.sati, a toj manifestaciji posebno se protive desničarske i nacionalističke organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: