"Ford" odlučio da proda "Volvo"

Američki gigantski proizvođač vozila "Ford" će definitivno prodati robnu marku "Volvo", potvrdili su u toj kompaniji na Sajmu automobila u Frankfurtu.

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2009.

11:54

Default images

Finansijski direktor "Forda" Luis But odbacio je svaku mogucnost da bi pod svojim okriljem "Ford" mogao da zadrži švedsku filijalu "Volvo automobili" koja posluju sa gubicima.

Planiramo da prodamo švedski "Volvo" pošto želimo da se fokusiramo na "Ford", čija je situacija u svetu i dalje teška, kazao je But i naglasio da "Ford" još posluje sa gubicima."

Švedska grupa "Volvo"prema navodima lokalnih medija ima manjak od skoro dve milijarde dolara.

Za kupovinu "Volvoa" bila je zaintersovana kineska manja privatna autokompanija "Žili holding", koja posluje u okviru firme "Žili automotiv", ali je izvršni direktor "Volvoa" Stefan Odel izjavio je u utorak da je kineska kompanija demantovala da se priprema za učešće na tenderu za preuzimanje švedske firme.

"Ford" je u prvom tromesečju 2009. godine zabeležio manji gubitak nego što se očekivalo s obzirom na duboku krizu autoindustrije i saopštio da je na dobrom putu da godinu završi makar na nuli, naglašavajući da ne očekuje da će tražiti zajam od vlade.

U saopštenju "Forda" se navodi da je u prva tri meseca zabeležen gubitak od 1,43 milijarde dolara, ili 60 centi po akciji, prema neto profitu od 70 miliona dolara, tri centa po akciji, iz istog perioda lani, preneo je Rojters.

But je izjavio da je rukovodstvo uvereno da će kompanija preživeti 2009. bez državne pomoći, ali o 2010. nije želeo da spekuliše.

Ne računajući jednokratne troškove, prihodi "Forda" su u prvom tromesečju pali za gotovo 37 odsto, na 24,8 sa 39,2 milijarde dolara, što je u najvećoj meri posledica pada prodaje kola na americkom tržištu u tom periodu od 43 odsto.

Predstavnici "Forda" su na Sajmu u Frankfurtu, koji je počeo u ponedeljak, zatražili od evropskih vlada da produže primenu sistema "staro za novo" pošto je potražnja i dalje "vrlo slaba", upozoravajući da bi ukidanje povlastica za prodaju vozila moglo dovesti do još jednog drastičnog pada isporuka.

Izvršni direkoptor filijale "Ford Evropa" Džon Fleming ocenio je u Frankfurtu da "tržište nije normalno", kao što nisu normalni ni uslovi poslovanja.

On očekuje da će bez finansijske podrške prodaja " dalje padati i u 2010. godini", u odnosu na već depresirani nivo isporuka.

Bez obzira na blagi oporavak prodaje u avgustu od tri dsto, posle 14-mesečnog posrtanja, direktori auto-kuća i eksperti upozoravaju na moguću drugu rundu pada prodaje, kada se obustavi primena sistema "staro za novo."

Šef marketinga i "Fordove" prodaje Džim Ferli smatra da će prodaja kola u SAD najverovatnije pasti između 30 do 40 odsto u septembru, u odnosu na avgust, zbog nestašice novca za sprovođenje programa "keš za krntije."

Proizvođači vozila u Evropi pažljivo prate moguće strukturne promene u autoindustriji nakon što je američki "Dženeral motors" (GM) pristao na prodaju njegove evropske filijale"Opel" kandskom konzorcijumu "Magna" prošle sedmice, što je izazvalo pravu političku buru povodom 4,5 milijarde evra državne pomoći koju je Nemačka obećala za sprovođenje te transakcije.

Fleming je rekao da "Ford" nema ništa protiv državne finanijske pomoći "Opelu" ili nekoj drugoj autokompaniji, ali smatra da Evropska komisija i vlade evropskih država moraju da obezbede "pođednake uslove" za poslovanje svih proizvođača.

Britanija i Belgija već su zatražile od Evropske komisije, izvršnog tela Evropske unije, da ispita da li su preuzimanjem "Opela" favorizovani nemačaki radnici zbog obećane pomoći zvaničog Berlina u iznosu od 4,5 milijarde dolara.

Obe zemlje iznele su više sumnji povodom dogovora da se "Opel" proda kanadskoj "Magni", kojim se garantuje opstanak svih nemačkih fabrika "Opela", dok će njegova filijala u Belgiji i jedna od dve fabrike "Voksal" u Britaniji biti zatvorene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: