SAD: Vakcinacija u oktobru

Vakcinacija protiv novog gripa tipa A, u Sjedinjenim Američkim Državama počinje u prvoj nedelji oktobra, nešto ranije nego što je planirano.

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2009.

09:40

Default images

Četiri renomirana proizvođača, od ranije poznata na tržištu te zemlje po proizvodnji vakcine protiv sezonskog gripa, dobila su licencu Uprave za hranu i lekove Sjedinjenih Američkih Država. Očekuje se da do sredine oktobra, proizvođači isporuče oko 45 miliona doza, a količina će se iz nedelje u nedelju povećavati.

Američka sekretarka za zdravstvo Ketlin Sibilijus, najavila je da će manja količina vakcine biti dostupna već u prvoj nedelji oktobra i naglasila da vakcinu proizvode renomirane laboratorije, pod stalnim nadzorom Uprave za hranu i lekove.

"Zadovoljstvo mi je da vas obavestim da je uprava za hranu i lekove odobrila aplikacije četiri proizvođača vakcine protiv virusa H1N1, koji su registrovani u Sjedinjenim Državama i koji su proizvodili i vakcinu protiv sezonskog gripa. Vakcine protiv novog gripa proizvode se pod budnom pažnjom uprave za hranu i lekove", kaže Sibilijusova.

Ona je objasnila da će vakcine biti isporučene na preko 90 hiljada mesta širom zemlje, pre svega školama i klinikama, jer su zdravstvene službe procenile da je na tim mestima vakcina najpotrebnija.

Vlada SAD je već naručila 195 miliona doza, a ukoliko se ukaže potreba nurudžbina bi mogla da se poveća.

"Vakcina će biti dovoljno za sve. Trenutno planiramo narudžbinu dodatnog broja za revakcinaciju. Sada je najvažnije da vakcina najpre stigne do onih kojima je najpotrebnija i to je ono što će biti pravilo u svim delovima zemlje", kaže Sibilijusova.

Prioritet pri vakcinaciji imaju trudnice i bebe starije od šest meseci. Posle njih biće vakcinisana deca i mladi do 24 godine, a u kategoriji stanovništva do 65 godina prednost će imati samo hronični bolesnici.

Prošle nedelje, Nacionalni institut zdravlja je saopštio da je jedna doza vakcine dovoljna za sticanje imuniteta kod odraslih osoba, i da deluje 8 do 10 dana po vakcinaciji, što je brže od prvobitnih očekivanja.

Vakcina protiv virusa H1N1 jednako je bezbedna kao i vakcina protiv sezonskog gripa, a moguće nuspojave su bol i crvenilo na mestu uboda, kao i visoka temperatura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: