Radnici očekuju pomoć Vlade Srbije

Zaposleni u preduzeću "Zastava elektro" u Rači očekuju da će na sutrašnjoj sednici republička vlada odlučiti da preuzme većinski paket akcija.

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2009.

16:32

Default images

Oni podsećaju da su im Ivica Tončev, savetnik potpredsednika Vlade Ivice Dačića, i Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja obećali da će Vlada Republike Srbije pomoći novom rukovodstvu da pokrene proizvodnju.

Takođe, radnici očekuju pomoć u pronalaženju strateškog partnera kao i da će povezivanje radnog staža sadašnjim i bivšim radnicima biti rešeno kroz poseban Zakon koji priprema Ministarstvo rada i socijalne politike.

Radnici međutim ne veruju da će bilo ko snositi odgovornost za ono što dešavalo u fabrici "Zastava elektro".

U preduzeću očekuju da će, posle zaključka Saveta za borbu protiv korupcije da proces privatizacije mora da se preispita, reagovati Vlada preuzimanjem većinskog dela kapitala.

Oko 300 radnika stupilo je u štrajk pre šest meseci zbog neisplaćenih zarada i doprinosa. Samo po osnovu neisplaćenih dnevnica za rad u inostranstvu preduzeće im duguje oko 120.000 evra.

Zaposleni u preduzeću dostavili su nadležnim institucijama na uvid dokumentaciju koju je prihvatila Agencija za privatizaciju, a koja je, po njihovim navodima, ukazivala na niz propusta i malverzacija, što je potvrdio i Savet za borbu protiv korupcije.

Kupoprodajni ugovor koji treba da potvrdi da je u firmu uloženo 26 miliona dinara nema pečat ,a ni potpis nije merodavan.

“Preduzeće su 2006. godine za oko 28 miliona dinara uz obavezu da investiraju još 26 miliona, kupili Dragan Mostić, Nebojša Banković i Ranko Dejanović Dejanović, koji trenutno raspolaže sa 94 % akcija”, kaže Tomislav Veljković, poverenik Saveza samostalnih sindikata za Raču.

Preduzeće ne radi od januara ove godine, kada je poljski "Delfi" raskinuo ugovor zbog višemesečne blokade računa.

Zaposleni tvrde da su novi vlasnici zatekli na računu 37 miliona, a da preduzeće trenutno duguje blizu blizu 300 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: