"Recesija verovatno završena"

Ben Bernanki, predsednik Federalnih rezervi, američke centralne banke, izjavio da je najgora recesija od 1930-ih verovatno završena.

Izvor: Beta

Sreda, 16.09.2009.

00:37

Default images

Bernanki je rekao da će ekonomija verovatno rasti, ali da to neće biti dovoljno da se spreči rast nezaposlenosti koja je sada sa 9,7 odsto najviša u poslednjih 26 godina. "Recesija je verovatno gotova u ovom trenutku", rekao je Bernanki na Brukings institutu.

On je rekao da je uveren da će američki Kongres doneti zakone kojima će biti promenjeni finansijski propisi kako bi se izbeglo ponavljanje aktuelne krize.

"Prilično sam uveren da će uslediti sveobuhvatna reforma", rekao je predsednik Federalnih rezervi, dodajući da se prošle godine dogodila "prevelika nesreća" u kojoj je umalo došlo do potpunog kraha američkog finansijskog sistema.

Predsednik SAD Barak Obama juče je zatražio od Kongresa da do kraja godine usvoji zakone o promeni propisa koji regulišu finansijski sistem.

Analitičari predviđaju da će američka ekonomija porasti u ovom tromesečju, koje završava 30. septrembra, po godišnjoj stopi od tri do četiri odsto.

Rusija: Privreda izašla iz perioda oštre krize

Prvi vice-premijer Rusije Igor Šuvalov izjavio je danas da je privreda njegove zemlje izašla iz perioda oštre krize i da sada ulazi u fazu obnove.

Šuvalov je ocenio da bi povratak ruske privrede na predkrizni nivo mogao da se ostvari u razdoblju od iduće tri godine, ali je istovremeno upozorio da se u tom periodu ekonomska situacija može opet pogoršati.

Makroekonomski pokazatelji za jun i jul podstakli su ekonomiste da ocene kako je već nastupio period postepenog oporavka privrede, ali je Šuvalov rekao, u govoru koji je održao deputatima Donjeg doma ruskog parlamenta, da se prilikom izvođenju pozitivnih zaključaka o stanju zdravlja ruske privrede ne treba previše zaletati.

"Pojavili su se zaključci da je kriza završena i da mi prelazimo u novu fazu razvoja", kazao je Šuvalov, napomenuvši da "u vladi niko ne deli takvo mišljenje."

"Mi polazimo od toga da su oštra faza krize i šokovit deo tog razdoblja zaista prošli. Mi smo u to uvereni", rekao je Šuvalov koji u ruskoj vladi odgovara za sprovođenje anti - kriznog programa.

Prethodno je i ruski ministar finansija Aleksej Kudrin izjavio da osetniji rast ruske privrede takođe očekuje kroz tri godine, kada bi ekonomska ekspanzija trebalo da se stabilizuje oko novoa od tri i po do četiri odsto godišnje.

Pomoćnik predsednika Rusije Arkadij Dvorkovič smatra, međutim, da rast ruske privrede kroz tri do četiri godine može biti i veći. On kaže da nivo ekspanzije u tom periodu ne bi trebalo da bude niži od pet odsto godišnje.

Šuvalov je u današnjem izlaganju pred deputatima Državne dume ocenio da će novi rizici za rusku privredu postati inflacija, nezaposlenost i pad tražnje.

On je ukazao da ovogodišnja inflacija neće biti niža od 11 odsto, dok bi pad ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2009. trebalo da bude nešto veći od osam procenata.

Vlada je ranije prognozirala pad BDP -a u ovoj godini od 8,5 odsto, dok je prvi zamenik šefa Centralne banke Rusije Aleksej Uljukajev izjavio Rojtersu da u 2009. treba računati na inflatornu stopu od 11,6 odsto, prema 13,3 procenta ostvarenih lani.

Uljukajav je istovremeno ocenio da će se ruska inflacija naredne godine sniziti na devet do deset odsto, ali je naglasio da se radi o "konzervativnoj proceni."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: