Priština predala zahtev Hagu

Zamenica ministra inostranih poslova Kosova Vljora Čitaku izjavila je da su kosovske institucije predale zahtev za učešće u raspravi u Međunarodnom sudu pravde.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 16.09.2009.

09:36

Default images

Priština očekuje pozitivan ishod rasprave o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova, februara prošle godine, navela je ona. "Preko našeg advokata smo prosledili zahtev Međunarodnom sudu pravde za učešće na usmenim sesijama“, prenela je Vijora Čitaku listu “Koha ditore“.

Rok za prijavljivanje zahteva za učešće na usmenim sednicama MSP, u slučaju razmatranja zakonskog prava proglašenja nezavisnosti Kosova, istekao je juče.

"Verujemo da će MSP objaviti zahteve tokom sledeće nedelje" za učešće u raspravi, dodale je Vijora Čitaku.

Izvori lista “Koha ditore“ iz MIP-a Kosova preneli su da su zahteve za učešće u raspravi predali SAD, Ujedinjeno britansko kraljevstvo, Francuska i ostale zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosova i koje su već predale izjave i komentare.

Ujedinjene nacije i članice Svetske organizacije, kao i predstavnici kosovskih vlasti, moći će u raspravi da iznesu stavove i mišljenja, bez obzira na to da li su ranije podneli pisane podneske ili ne.

Generalna skupština UN je, na predlog Srbije, 8. oktobra prošle godine usvojila rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde traži da odgovori na pitanje da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom. Rasprava u MSP-u treba da počne prvog decembra.

Sud će o tome dati savetodavno mišljenje, koje nije obavezujuće. Od osnivanja 1946. godine Međunarodni sud pravde u Hagu dao je savetodavno mišljenje u 25 međudržavnih sporova.

Kanada ne učestvuje u raspravi

Kanada neće učestvovati u usmenoj raspravi o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, saznaje Beta u Otavi.

Iako je, kao članica NATO-a, Kanada 1999. učestvovala u bombardovanju tadašnje SR Jugoslavije, potom doprinela očuvanju mira i civilnim projektima na Kosovu, a marta prošle godine priznala Kosovo kao nezavisnu državu, ne očekuje se da će ta zemlja biti aktivno uključena u postupku za ocenu zakonitosti jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti.

Kanada nije ni među 36 zemalja, uključujući Srbiju, koje su već ranije dostavile Sudu pisana mišljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: