Program prevencije bolesti srca

Ministarstvo zdravlja predstavilo je nacionalni program prevencije i kontrole kardiovaskularnih bolesti u Srbiji do 2020. godine.

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2009.

14:11

Default images

Državna sekretarka ministarstva zdravlja Nevena Karanović kazala je da će program biti usvojen do kraja septembra i da država i struka preuzimaju odgovornost da građanima obezbede jednaku dostupnost informacija o prevenciji i lečenju, bez obzira na to u kom delu Srbije žive.

"Program bi u narednih pet godina trebalo da pokaže prve rezultate, odnosno da se smanji broj pušača i gojaznih", kazala je ona i naglasila da je predviđena i primena najsavremenije metode lečenja na teritoriji cele zemlje i povećanje kapaciteta interventne kardiologije.

Faktori rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova su fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, gojaznost i konzumiranje alkohola.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je 2007. godine 56 odsto od svih umrlih umrlo upravo od posledica kardiovaskularnih oboljenja.

Te 2007. godine je registovano 21.812 novobolelih i 7 381 smrtni ishod od bolesti krvnih sudova i srca.

Trenutno u Srbiji na hirurškom programu je 4 500 pacijenata, a realna je procena da na listi čekanja ima još toliko ljudi.

Današnjoj promociji prisustovali su predstavnici Udruženja kardiovaskularnih hirurga, koji su i članovi radne grupe Ministarstva zdravlja zadužene za predstavljeni program.

Tu grupu čini 50 kardiologa i kardiohirurga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: