Novi detalji o hapšenju Mihailovića

BIA je dostavila tužilaštvu i Komisiji za pronalaženje posmrtnih ostataka Draže Mihailovića imena i fotografije pripadnika Ozne koji su zarobili Mihailovića.

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2009.

16:29

Default images

U dokumentaciji koju je BIA dostavila je i prepiska Nikole Kalabića, bliskog Dražinog saradnika, i Slobodana Penezića Krcuna. Na fotografijama su pripadnici Ozne koji poziraju sa Dragoljubom Mihajlovićem, na jednoj su u partizanskim uniformama, a na drugoj u četničkim, jer se ta grupa nekoliko meseci pre hapšenja infiltrirala u četničke redove.

U zarobljavanju Mihailovića učestvovale su dve grupe operativaca. Prva grupa od 12 pripadnika Ozne uspela je da se ubaci u najbližu okolinu Mihailovića.

U drugoj je bilo sedam operativaca koji su služili za vezu, a paravan im je bio da obavljaju meteorološka istraživanja.

U tužilaštvu veruju da ljudi koji su učestvovali u hapšenju Draže Mihailovića znaju i mesto egzekucije.

BIA je Komisiji dostavila i prepisku Nikole Kalabića, saradnika Draže Mihailovića, i Slobodana Penezića Krcuna, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Srbije.

Ta prepiska nije značajna za rad Komisije, ali će pomoći istoričarima da dodatno rasvetle Kalabićevu ulogu u hašenju Mihailovića.

U Komisiji navode da im se javio potencijalni nov svedok, koji je šezdesetih godina prošlog veka bio daktilograf u komisiji koja je popisivala sve lokacije na kojima su sahranjivana tela streljanih u tadašnjoj SFRJ. Njegov indetit biće zaštićen.

Vlada Srbije je početkom godine osnovala komisiju koja treba da utvrdi gde je sahranjen Draža Mihailović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: