UN: Obe strane činile zločine

Istragom o izraelsko-palestinskom sukobu u pojasu Gaze početkom godine utvrđeno je da ima pokazatelja da su obe strane činile ratne zločine, navodi UN.

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2009.

18:22

Default images

UN su saopštile da je u istrazi koju vodi bivši južnoafrički sudija Ričard Goldston, zaključeno da su u izraelskim operacijama na palestinskim teritorijama između 27. decembra i 18. januara počinjeni "ratni zločini, možda i zločini protiv čovečnosti".

U izveštaju je "zaključeno da takođe postoje pokazatelji da su palestinske naoružane grupe počinile ratne zločine, kao i zločine protiv čovečnosti" ispaljujući rakete na južni deo Izraela.

Izrael koji je odbio da sarađuje u istrazi uz obrazloženje da je Savet UN za ljudska prava, koji je tražio istragu, pristrasan na štetu Izraela, odbacio je te zaključke.

U izveštaju na 575 strana, koji će kasnije ovog meseca biti predstavljen na Savetu UN za ljudska prava, navodi se da se napadi izraelskih snaga u južnom delu grada Gaze, gde su bombardovane kuće u kojima su se nalazili civili, svode na ratne zločine.

Navedeno je da su sedam slučajeva u kojima su civili ubijeni dok su pokušavali da pobegnu iz kuća iako su mahali belim zastavama, kao i bombardovanje džamije u vreme molitve kada je poginulo 15 civila, bili ratni zločini.

"Neposredni i namerni napadi" na bolnicu i hitnu pomoć u gradu Gaza "mogu biti ratni zločini" navodi se u izveštaju. Nekoliko Palestinaca je reklo i da su ih izraelske snage koristile kao ljudske štitove, navodi se u izveštaju.

Palestinske grupe su, s druge strane, ispaljivale rakete iz Gaze na južni Izrael ne razlikujući vojne mete od civilnih naseobina, piše u izveštaju o istrazi koju je vodio Goldston, između ostalog i bivši glavni tužilac Haškog tribunala.

"Kada ne postoji ciljana vojna meta, i rakete i minobacački projektili su ispaljeni na oblasti naseljene civilima, to se određuje kao smišljen napad na civilnu populaciju", navodi se u izveštaju i navodi da ta delovanja predstavljaju ratne zločine, a mogu biti i zločini protiv čovečnosti.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je mandatom misije i rezolucijom donetom pre istrage dat "legitimitet terorističkoj organizaciji Hamas i zanemarena smišljena strategija Hamasa da iskoristi palestinske civile kao pokriće za sprovođenje terorističkih napada".

U saopštenju se navodi da će uprkos uzdržanosti, Izrael pažljivo razmotriti izveštaj i dodaje da je izraelsko ministarstvo odbrane razmotrilo više od 100 optužbi povodom delovanja njegovih snaga posle čega su pokrenute 23 krivične istrage.

Palestinski zvaničnici za sada nisu komentarisali izveštaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: