Dinkić: Povoljna kupovina kamiona

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić je u Priboju predstavio najnoviji program subvencionisane kupovine FAP-ovih kamiona, po sistemu "staro za novo".

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2009.

17:33

Default images

"Ovaj program omogućava zamenu starih za nov FAP-ov kamion uz fiksni popust od 25.000 evra za bilo koji kamion stariji od 15 godina. Kupac će imati mogućnost da kupi nov kamion i na kredit sa periodom otplate od pet do sedam godina i kamatnom stopom od 4,5 odsto godišnje", rekao je ministar Dinkić.

On je ukazao da će biti omogućena i kupovina novih FAP-ovih kamiona, bez zamene staro za novo, uz popust od 20 odsto od vrednosti kamiona i precizirao da će program važiti i za građevinske mašine koje proizvodi "14. oktobar".

"Oporavak FAP-a će ići u tri faze. U prvoj fazi, koja počinje od oktobra, biće omogućena kupovina novih kvalitetnih kamiona te fabrike po daleko nižoj ceni i povoljnijim uslovima od bilo kog inostranog", dodao je Dinkić.

On je naglasio da Ministarstvo ekonomije ulaže sve napore da pronađe strateškog partnera za FAP kako bi se njegovi kamioni prodavali ne samo na domaćem, već i na inostranom tržištu.

Dinkić je najavio da će od 10. do 21. oktobra u Srbiji boraviti delegacija najvećeg kineskog proizvođača kamiona "Don Fenk" (Istočni vetar), što je dogovoreno pri nedavnoj poseti srpske delegacije, predvođene predsednikom Borisom Tadićem, Kini.

Prema njegovim rečima, država namerava da razvije i namenski program proizvodnje vojnih kamiona u FAP.

"Uspešnima želimo da damo još veću podršku, a onima koji su u problemu da pomognemo i uveren sam da možemo postići odličan rezultat samo ako zajedno radimo", rekao je Dinkić i dodao da je uveren da će FAP napraviti preokret, kao i "Zastava" iz Kragujevca.

Dinkić je danas posetio i fabriku "Poliester" u Priboju i izrazio veliko zadovoljstvo zbog uspešne privatizacije te firme.

"Važno je da će 'Fijat' brzo sertifikovati 'Poliester' za ugradnju svojih proizvoda u 'Fijatove' modele", kazao je Dinkić i dodao da će se uskoro nastaviti razgovori s rukovodstvom italijanske firme.

Njiihovi proizvodi su trenutno na testiranju u Italiji, a razmišlja se i o strateškom partnerstvu sa italijanskom "Adler" grupom, koja radi sličnu vrstu proizvoda, kako bi se proizvodile komponente ne samo za "punto" i za novi model koji će "Fijat" proizvoditi u Srbiji, nego i za sve vrste "Fijatovih" modela, rekao je Dinkić.

"Poliester" je privatizovan 2008. godine, strateški partner je slovenačka firma, a bavi se proizvodnjom delova za enterijer i eksterijer putničkih vozila, autobusa, kamiona, traktora, za poljoprivredne i građevinske mašine (delovi sedišta, nasloni za glavu, ležaji).

Visok kvalitet i široka primenljivost tih proizvoda svrstavaju tu firmu, koja zapošljava oko 300 ljudi, u jedno od najznačajnijih preduzeća u regionu.

Dinkić je obišao i fabriku "Prvi partizan" u Užicu, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: