Dragin: Kampanja protiv nesreća

Kampanja za sprečavanje saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju poljoprivredne mašine počeće 20. septembra, najavio je ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2009.

12:54

Default images

Dragin je novinarima u Čeneju pored Novog Sada rekao da je utvrđeno da u skoro 50 odsto udesa na putevima u Srbiji učestvuju poljoprivredne mašine tokom sezonskih radova. "Na pragu smo jesenje žetve i zato je ministarstvo odlučilo da pokrene kampanju tokom koje će se na terenu edukovati poljoprivrednici", rekao je Dragin.

Ministar je ocenio da je "strašno ako svake godine oko 950 ljudi izgubi život samo zato što je neki traktor bio neobeležen, neko vozilo nije prilagodilo brzinu uslovima puta, što je nekom izleteo traktor ili kombajn na put ili je mehanizacija ostavila blato na putu koje je izazvalo nesreću".

Kako je najavljeno, kampanju "Sprečavanje nesreća i tragičnih događaja u poljoprivredi" sprovodiće Ministarstvo poljoprivrede Srbije i Poljoprivredni fakultet u Zemunu u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Mićo Oljača rekao je da će kampanja trajati godinu dana.

"U poslednjih 20 godina u nesrećama koje se događaju u saobraćaju, a u kojima učestvuju i poljoprivredne mašine, izgubili smo onoliko stanovnika koliko ima jedan omanji grad u Srbiji", rekao je Oljača.

Prema njegovim rečima, stručnjaci će poljoprivrednicima na javnim predavanjima objašnjavati kako se koriste mašine na njivi i u javnom saobraćaju u skladu sa novim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju koji će stupiti na snagu 10. decembra 2009. godine.

Vaterpolista Danilo Ikodinović je rekao da podržava kampanju i pozvao sve učesnike u saobraćaju da obrate na to pažnju kako upravljaju vozilima, posebno vozači automobila i motora.

"Ja sam imao nesreću i prošao sam kako sam prošao. Zato apelujem na sve da obrate posebnu pažnju u saobraćaju i da ne budu bahati, jer ko žuri nikada neće stići na vreme. Ja sam to osetio na svojoj koži", rekao je Ikodinović.

Poljoprivrednik iz Gospođinaca Laza Dukić, koji je nepažnjom izgubio ruku pri rukovanju poljoprivrednom mašinom, pozvao je svoje kolege da ne žure kada upravljaju mašinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: