Stroži zakon protiv piraterije

Pred francuskim parlamentom našao se zakon koji će vlastima dozvoliti da pristup Internetu uskrate onima koji nezakonito preuzimaju materijal sa te mreže.

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2009.

12:30

Default images

Prva verzija ovog zakona, kako javlja AP, bila je odbačena kao neustavna. Parlament je potom u julu debatovao o novom, kompromisnom predlogu i saglasio se s njim, pa ovih dana treba da ga i usvoji.

Predloženi zakonski akt je privukao pažnju širom sveta. Vlasnici prostora na Internetu su ga pozdravili kao zaštitu svoje industrije, u kojoj vlada žestoka konkurencija, ali ga advokati privatnosti napadaju kao pretnju građanskim slobodama.

Prema predloženom zakonu, ako osumnjičeni pirat ignoriše upozorenja i-mejlom i zvaničnim pismom, njegov kućni pristup Internetu moći će da se onemogući na mesec do godinu dana, a može se suočiti još sa - globom i zatvorom.

Konzervativni predsednik Nikola Sarkozi, inače, energično se založio za ovaj zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: