Venecuela kupuje rusko oružje

Rusija je Venecueli odobrila kredit od 2, 2 milijarde dolara za kupovinu naoružanja - oklopnih vozila, tenkova i protivavionskih raketa, izjavio je Ugo Čaves.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 15.09.2009.

09:13

Default images

Ovaj dogovor je postignut tokom prošlonedeljne posete predsednika Venecuele Uga Čavesa Rusiji. Venecuela kupuje dodatno naoružanje zato što se oseća ugroženom zbog odluke Kolumbije da dopusti trupama Sjedinjenih Američkih Država pristup svojim vojnim bazama.

"Vlada Rusije nam je odobrila 2, 2 milijarde dolara. Za šta? Za oružje, i moramo im biti zahvalni. Mi dajemo prioritet obrazovanju i zdravstvu. Ipak ovim oružjem bićemo u mogućnosti da branimo zemlju”, rekao je Čaves.

Socijalista Čaves tvrdi da bi SAD mogle napasti Venecuelu zbog njenih naftnih rezervi i ponavlja da je Moskva pomagala Vececueli da razvija nuklearnu energiju i dodaje da on nema nameru da unapređuje izradu atomske bombe.

"Dozvolite mi da pojasnim, Venecuela ne planira da vrši bilo kakve napade ili da bude agresivna. Ne, nabavka iz Rusije je samo neophodno oružje", navodi on.

U svom naoružanju, Venecuela će ubuduće imati 92 ruska tenka T-72 kao i raketni sistem S-300 za obaranje lovačkih aviona i krstarećih raketa.

SAD zabrinute zbog ruskog oružja

Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog sporazuma Venecuele i Rusije o prodaji ruskog oružja toj zemlji za više od dve milijarde dolara.

To bi, prema oceni portparola Stejt departmenta Jana Kelija, moglo da pokrene trku u naoružanju u regionu.

"Ono što oni hoće da kupe i ono što kupuju prevazilazi sve ostale zemlje u Južnoj Americi. A, naravno, mi smo zabrinuti zbog trke u naoružanju u regionu", rekao je Keli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: