Kiosci "Futura plus" bez novina

Asocijacija medija prestala je sa isporukom novina distributeru štampe "Futura plus", pošto nisu uspela nastojanja izdavača da naplate dugovanja.

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2009.

01:24

Default images

Članice Asocijacije medija - Kompanija "Novosti", "Ringijer Srbija", "Kolor pres", "Politika novine i magazini", "Pres pablišing grup", "Adria Media", "Dnevnik" i "Ekonomist" jednoglasno su odlučile da ne isporučuju dnevne novine i magazine "Futuri plus", pošto do sada pojedinačna nastojanja poslovodstva tih izdavača da naplate dugovanja nisu uspela.

Ovakvo ponašanje jednog od najvećih distributera u zemlji osudilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije i Ministarstvo kulture.

Predsednik upravnog odbora Asocijacije medija i glavni i odgovorni urednik "Blica" Veselin Simonović kaže da je problem čisto ekonomske prirode jer bi izdavači budućom isporukom štampe samo povećavali dug, a time bi ugrozili sopstveni opstanak na tržištu:

"'Futura' je veliki dužnik svima i procena je poslovodstava svih izdavača da oni jednostavno nisu u mogućnosti da nam servisiraju taj dug i mi smo prinuđeni, da ne bi došli u situaciju da ugrozimo sopstvenu likvidnost da postupimo na taj način. Svi izdavači bi bili srećni kada bi 'Futura' izašla iz problema i kada bi mogla normalno da posluje upravo zbog toga što je ona jedan od najvećih distributera", rekao je Veselin Simonović.

Kompanija "Futura plus" ocenila je u saopštenju da je poziv Asocijacije medija na bojkot te kompanije pokušaj da se uguši jedini nacionalni distributer na tržištu, ali je kasnije generalni direktor te kompanije Nebojša Jestrović u izjavi za RTS ublažio stav. On je priznao da "Futura" mnogo duguje i dodao da plaća koliko može i da će svi, kako je rekao, "biti namireni".

Nezavisno udruženje novinara Srbije je podržalo odluku izdavača dodajući u saopštenju da "Futura plus" neredovnim plaćanjem obaveza ozbiljno ugrožava njihovo poslovanje.

Potpredsednica NUNS-a Jelka Jovanović kaže da su obaveze precizno definisane ugovorom i da je neshvatljivo i neprihvatljivo da ih "Futura" ne ispunjava.

"Apsolutno je potpuno jasno i precizno da svaki distributer mora svaki dinar od novina koje je prodao da plati izdavaču ili da vrati tiraž koji nije prodao i to je onda naravno i uputstvo izdavačima na koji način će dalje postupati, koliki će biti tiraž, ali to su stvari koje su potpuno jasne, to je abeceda poslovanja", rekla je Jovanovićeva.

Povodom ovog slučaja oglasilo se i Ministarstvo kulture, koje je podsetilo da su Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju definisana prava i obaveze distributera u cilju obezbeđenja slobode informisanja i zaštite javnih glasila "od proizvoljnog i ekonomski neopravdanog ponašanja Distributera".

"Futura plus" je najveća maloprodajna mreža u Srbiji i vodeći distributer štampanih izdanja, duvanskih proizvoda i ostale komercijalne robe. Nastala je spajanjem lanaca kioska "Duvana“, "Politika prodaje“, "Borbe“ i "Duvan prometa“ i ima 1.150 svojih maloprodajnih mesta. Vlasnik ovog preduzeća je kontroverzni biznismen Stanko Subotić Cane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: